SICILIA | Čierna Madona a ružový kostol

Ja: Mohli by sme si kúpiť nafukovačku.
Dear one: Ja neviem, čo by som s ňou robil, ja by som ju vôbec nevyužil.
Ja: Ja by som ju vedela využiť, veď to musí byť taká sranda v tých vlnách.
Dear one: Tak vy si ju kúpte a ja sa na nej budem voziť.

DSC_5340

09:58 Konečne sme sa vymotali z hotela. Po včerajšom oddychovom dni na pláži a pri hraní futbalu (vydržala som asi desať minút, to vážne nie je nič pre mňa), sme si dnes vyzdvihli auto a ideme sa aspoň chvíľu potúlať po ostrove. Teda, nechceme sa túlať - máme jasný cieľ: Tindari a Kostol Čiernej Madony. Požičali sme si fiat, samozrejme, ako tu má väčšina šoférov.

10:04 Toto je na smiech. Milá pani, cez cestu sa prechádza kolmo na vozovku a nie po stredovej čiare chrbtom k autám.

DSC_5295

10:49 Zaparkovali sme a vyšli pešo ku kostolu. Dá sa vyviezť aj autobusom, ale pešo to trvá asi do 20 minút mierne do kopca. Popri asfaltke vedie krížová cesta, takže po štrnástich zastaveniach ste hore pri kostole.

DSC_5270

11:09 Tindari (alebo pôvodne Tyndaris) bolo mesto založené gréckym tyranom Dionýzom. Neskôr bolo podmanené Rímskou ríšou a stalo sa veľmi dôležitým strategickým miestom v rôznych bitkách. So šírením sa kresťanstva sa aj Tindari stalo akýmsi pútnickým miestom Sicílie.

Symbolom mesta je práve kostol Čiernej Madony. O tom, ako sa sem táto socha vôbec dostala, jestvuje nespočetne veľa legiend. Asi najpravdivejší príbeh je, že socha pochádza z Konštantinopolu. Ako jedna z nemála vecí mala byť prepašovaná z mesta, no na mori loď zastihla búrka, ktorá celú loď so všetkými pokladmi vplavila práve do Tindari. A tak môžete Madonu obdivovať v kostole aj dnes - čiernu sošku s nápisom nigro sum sed formosa (som čierna, no krásna).

DSC_5253
DSC_5260

Všade je napísané, že sa vnútri nesmie fotiť, no aj tak všetci fotia každý jeden kút a detail kostola.  Dokonca sú tam aj nejakí strážnici a nikto to nerieši. Píšu aj, že by ste mali mať zahalené kolená a plecia, ale ja som išla v krátkych nohaviciach a nebola som jediná. V najhoršom tam mali pri vchode aj nejaké "plachty/plášte" na zahalenie sa.

SICILYundone DSC_5272 DSC_5269 DSC_5277
DSC_5288

Keď sa vykloníte v areáli cez zábradlie a pozriete sa doprava, uvidíte lagúnu linguetta di sabbia, ku ktorej sa viaže ďalšia legenda o Madone. Vraj sa raz jedna žena odmietala modliť k Madone, pretože bola čierna. Žene potom omylom vypadlo dieťa z rúk. Ako padalo dolu do mora, vďaka Madone sa zrazu piesok v mori zodvihol a dieťa bolo zachránené. Lagúna by mala z vyzerať ako Madona z profilu. No neviem, čo myslíte vy, ale ja na tieto legendy veľmi nie som. Ale keby mám viac času a plavky, chcem sa tam ísť kúpať. Nebolo tam ani nohy.

DSC_5280 DSC_5290

11:23 Jeme našu prvú granituJe to akási ľadová drť (ale nie tie žbrndy, čo u nás predávajú). Vyrába sa z vody, cukru a nejakej príchute. Odporúčam vám čokoládovú všetkými desiatimi! Akože vážne, to bolo neskutočne dobré. Bežne sa to jedáva v brioche, ale to by sme boli po takej pochutine už aj naobedovaní.

11:48 Sú tu aj grécke vykopávky, krásne grécke divadlo, ale akurát dnes musí byť zavreté!!! Grrrr. Mňa nezaujíma nejaký filmový festival


DSC_5291 DSC_5298


15:23 V mori sa od rána nedá kúpať kvôli silnému vetru. Takže nečudo, že sedíme v aute - tentokrát s päťčlennou posádkou a ideme na ďalší výlet. Do Milazza.

DSC_5316

16:17 Ak sa na Sicílii chcete niekam dostať autom a vynecháte diaľnicu, počítajte s tým, že cesta sa vám trocha predĺži. Mysleli sme si, že vzdialenosť 28 kilometrov do polhodiny zdoláme, no ani sme netušili, ako sme sa mýlili. Ľudia tu jazdia ako blázni. Parkujú ako blázni, chodia ako blázni. Cesty majú oveľa kvalitnejšie ako u nás na Slovensku, ale sú veľmi úzke. Takže keď je odparkované auto napravo, naľavo a nebodaj ide oproti vám ešte nejaké, no zbohom rodina.

DSC_5331
DSC_5332

Milazzo je jedným z tých väčších miest z tejto časti ostrova. Má za sebou takisto dlhú históriu, národy sa oň bili, neustále sa zmietalo v rukách niekoho iného, a napokon skončilo v rukách Talianov/Sicílie. My sme mali čas pozrieť si akurát Castello di Milazzo. Tento hrad prešiel niekoľkými premenami. Pochádza asi tak z roku 4000 pred Kristom, čiže z mladšej doby kamennej. Neskôr si ho Gréci prestavali na akúsi akropolu podľa svojho gusta.  Keď sa ocitol v rukách Rimanov, spravili si z neho kastrum - rímsky vojenský tábor. V prvom storočí nášho letopočtu ho obsadili Arabi, ktorí spravili z ruín znova obývateľné sídlo. Potom prišli Normani zo severu, páni zo Španielska a mnohí iní. Po vláde v rukách Habsburgovcov, Bourbonovcov a pána Garibaldiho, hrad je dnes zrekonštruovaný a dostupný pre verejnosť.

DSC_5314 DSC_5323

Určite to stojí za návštevu, sú odtiaľ pekné výhľady na industriálnu zónu. Vstupné stojí 5€, aj keď sa s pánom pri pokladni nedalo nejako dohovoriť. Ani komunikácia ruky nohy nejako nefungovala.

DSC_5300

19:22 Zastavili sme sa ešte aj na Capo di Milazzo. Pozreli sme si kostolík, kde sa kedysi vraj ukrýval Sv. Anton Paduánsky. Toto miesto je vtesané do skaly, s výhľadom na more, útesy a plastové fľaše v kríkoch. Celá fasáda bola ružová, no krása. Áno, tá opadaná omietka, to podľa mňa dostatočne charakterizuje celú Sicíliu. A stihli sme to len tak tak, šesť minút pred zatvorením. Dá sa vyjsť ešte aj k majáku, je tam veľa reštaurácii a nejakým spôsobom sa dá zísť aj dolu a okúpať sa v mori.

DSC_5340
DSC_5341
DSC_5337

Tak to je na dnes všetko, nabudúce vám ukážem, ako sme sa prechádzali po sopke a blúdili v Taormine.

Comments

  1. krásné fotkyy! to moře, hlavně ten výhled a ta poslední fotka. Miluju Itálii a těším se na článek ze sopky :)

    ReplyDelete
  2. Fiat Grande Punto, dobra volba, aj do uzkych uliciek aj do klukatych okresnych ciest s pustenou klimatizaciou.

    Na "hrad" sme platili o jedneho menej, kedze sa im nechcelo vydavat z 50,- eurovej bankovky, .. tak len mavli rukou, aby sme isli. Podobne neskor, ked prisiel pytat pan za parkovanie (pri Etne), .. povedali sme, ze sme tu len na 20 minut, .. tak mavol rukou a nechal nas bez zaplatenia si pofotit a poprechadzat sa. Taky pristup by mohli uplatnovat aj inde. :-)

    Granita bola fakt dobra.

    Tindari, .. a ze si nespomenula natacanie X-Factor. :-)

    ReplyDelete
  3. Tak ako aj minulý rok, tak aj teraz tíško závidím, veď vy máte úplne snové dovolenky♥ A tú granitu by som si dala hneď teraz! Teším sa na ďalší článok:)

    ReplyDelete
  4. Tak to jsou nádherný fotky! :) Na pověsti moc nevěřím, ale to s tím dítětem je velmi zajímavé :)

    https://thewaybya.blogspot.cz/

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!