Budapeštiansky itinerár časť druhá: Na Budínskej strane

Tesne pred naším výletom mi bolo povedané, že "v Budapešti sa zdá byť všetko na mape tak blízko a pritom je všetko tak ďaleko". No a poviem vám - tento výrok je naozaj pravdivý. Otázne je, či by som si to uvedomila aj keby mi to predtým niekto nepovedal, no v jednu bájnu stredu sme to zažili na vlastnej koži vlastných nohách. 15 kilometrov, asi 33°C a v dnešnom článku vám poviem niečo o tom, čo všetko sme si pozreli na Budínskej strane.

DSCF4555_LI

Zo židovskej štvrte sme prešli centrom až k najstaršiemu mostu v Budapešti. Széchenyi Lánchíd bol prvým dlhodobým mostom v meste a za jeho výstavbou stáli Angličan a Škót. Postavený bol po Maďarskej revolúcii v roku 1848. Na každej strane sú 2 sochy levov, ktorým sochár vraj zabudol vytesať jazyky. Legenda hovorí, že sa mu za to ľudia vysmievali tak veľmi, že to nezvládol a od hanby radšej skočil do Dunaja. Vraj to však pravda nie je a jazyky levy majú, len ich nie je vidieť.

DSCF4494 (2)_LI DSCF4499

Pôvodný plán bol vyjsť na Budínsky hrad pešo. Avšak kým sme prešli mostom, odchytilo nás niekoľko pánov, ponúkajúc nám, aby sme sa vyviezli hore takým mini hop-on hop-off autobusom, ktorý by nás potom povozil aj po celom areáli hradu. A len za 6€ !! Snažili sa, uznávam. No neprehovorili nás. Najmä, keď sme zistili, že jazda zubačkou hore na hrad v týchto covid-19 časoch stojí len 700 forintov (približne 2 eurá). Zubačka bola postavená už v roku 1870, cesta trvala pár minút. No poviem vám - byť zavretí v mini priestore, s rúškami na ústach a v tom teple ... spotilo sa nám asi úplne všetko.

Celý areál je inak na zozname UNESCO.

DSCF4496_LI

Hneď pri východe zo stanice zubačky, uvidíte Sándor Palace. Postavený bol už na začiatku 19. storočia a odvtedy v ňom sídlili významní politickí predstavitelia a aj 19 maďarských premiérov. Počas Druhej svetovej vojny bol zbombardovaný a opravený až po roku 1989. V súčasnosti je to oficiálne sídlo maďarského prezidenta (ktorým je v roku 2020 János Áder).

Dúfam, že čestná stráž, ktorá musí celé dni stáť na tom slnku v tých mundúroch a vysokých čiernych čižmách, je patrične finančne ohodnotená.

DSCF4501_LI DSCF4510
DSCF4509

Budínsky hrad bol sídlom viacerých uhorských kráľov od čias Bela IV. No ako to už bolo pri väčšine stavieb v tomto meste, aj hrad bol značne zničený počas Druhej svetovej vojny. V súčasnosti sa v ňom nachádza historické múzeum, národná knižnica a národná galéria.

DSCF4507 DSCF4506

V areáli sa nachádza aj fontána Mateja Korvína, ktorá býva často označovaná ako maďarská Fontana Di Trevi. Pri našej návšteve ju opravovali, čo mi pripomenulo môj výlet do Ríma (kde opravovali Španielske schody) alebo Berlína (kde bola zahataná celá Brandenburská brána).

DSCF4504_LI DSCF4526_LI

Rímskokatolícky kostol z 11. storočia je JEDNOZNAČNE dominantou celého areálu. Vybudovať ho dal vraj Štefan I., ale nie je to historicky podložené, pretože väčšina prameňov o tomto fakte zhorela. Kostol bol zničený Mongolmi a znova postavený v 13. storočí počas vlády Bela IV. Svoj dnešný vzhľad však nadobudol viac-menej až za vlády Mateja Korvína - po ktorom je v súčasnosti aj pomenovaný.

Matej Korvín bol v 15. storočí uhorským a  českým kráľom a rakúskym vojvodom. Proti Osmanom usporiadal tri výpravy, s finančnou podporou Ríma. Často s Turkami radšej uzavrel prímerie a sústredil sa na aktiity na západe. Neuvedomoval si, aké môže Osmanská ríša predstavovať nebezpečenstvo. Ako len veľmi sa mýlil. Matej Korvín je považovaný za naozaj významného uhorského panovníka - pomenované je po ňom všeličo; všelikde uvidíte symbol havrana, ktorý mal v rodovom znaku. Dnes Korvína môžete nájsť vyobrazeného aj na 1000-forintovej bankovke.

DSCF4529_LI DSCF4527

Do kostola sa môžete pozrieť za pár tisíc forintov (študenti konkrétne 1000 = necelé 3 eurá) a podľa mňa to stojí za to, ak vás uchvacujú pekné interiéry. Ja som bola z toho interiéru úplne hotová, pretože niečo podobné som asi nikdy v rímskokatolíckom kostole nevidela.

DSCF4520 DSCF4521 DSCF4524

Hneď vedľa sa nachádza Halászbastya (Rybárska bašta), ktorá bola postavená až v roku 1905 na základoch stredovekého opevnenia. Tvorí ju 7 veží, ktoré symbolizujú 7 pôvodných maďarských kmeňov, ktoré v roku 896 osídlili územie Panónie. Nachádzajú sa tu rôzne sochy a jedna z nich podľa informácií z internetu pripomína herca Woodyho Harrelsona. No veď posúďte sami.

DSCF4533_LI DSCF4543_LI (2)

Po výdatnom obede v talianskej reštaurácii (kde mali bezlepkovú pizzu aj bezlepkové cestoviny ♥ ), sme pokračovali ďalej horúcim mestom až k hrobke osmanského básnika a spoločníka sultána Sulejmana I. Známy je ako otec ruží, pretože legenda hovorí, že práve on priniesol do krajiny ruže. Pravdepodobne je to veľká blbosť, ale hrobku mu tu sultán nechal vybudovať. Zomrel v Bude po dobytí mesta a sultán Sulejman ho vyhlásil za ochrancu mesta.

Vstup je zadarmo a pôsobí to ako pokojné miesto v tejto celkom modernej časti mesta. Nikdy som nebola v žiadnej arabskej krajine, no toto miesto určite malo taký obdobný vibe.

DSCF4545_LI (2) DSCF4549 DSCF4551 DSCF4546 DSCF4547

Naše Buda spoznávanie skončilo pri druhom najstaršom moste v Budapešti, ktorý je veľmi obľúbeným miestom na páchanie samovrážd už odkedy bol postavený. (#funfacts) 

Most spája obe strany mesta aj s Margitinom ostrovom, na ktorý sme už vtedy nemali veľa síl ísť.

Mne osobne veľmi ulahodila žltá farba zábradlia a aj električiek. Môj dear one si zasa všimol z kameňa vytesané svätoštefanské koruny. No ani jeden z nás si nevšimol, že na Margitin ostrov sa dá veľmi jednoducho prejsť z mosta pešo.

DSCF4556_LI DSCF4554

O spoznávaní Pešti zasa nabudúce! Paa.

Comments

  1. Super reportaz, dakujeme!

    ReplyDelete
  2. Člověk by někdy neřekl, co se dá všechno v jednom městě vidět. :D Moc krásné fotky a muselo to být skvělé! :)

    ReplyDelete
  3. Články si určitě poukládám, také se chci někdy podívat do Budapeště, tak už aspoň budu vědět co a jak :) Těším se na pokračování.

    WantBeFitM

    ReplyDelete
  4. Okej, po tomto článku ešte viac ľutujem, že nám výlet s rodičmi a sestrami do Budapešti toto leto nevyšiel 🙄😅 Ale článok si ukladám do záložiek, bude sa hodiť, keď budeme plánovať, čo všetko chceme vidieť a snáď sa nám trip podarí niekedy začiatkom budúceho roka 🥰

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "FEELING UNMOTIVATED"

    ReplyDelete
  5. Budapešť vypadá moc krásně! Určitě bych ho jednou chtěla navštívit, snad to bude brzy zase možné!

    ReplyDelete
  6. Hey dear! I loved your post and already followed you! I want invite you to visit and follow my blog if you want <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!