Prečo sa (ne)treba báť bicyklovania do kopca

Keď som sa minulý rok prvýkrát v živote odhodlala ísť na bicykli niekam do kopca, nevedela som, do čoho idem. Teraz to už viem a aj tak sa do toho dobrovoľne púšťam. Hektolitre potu? Tep 130? Stuhnutý krk? Na zadok si nemôžem poriadne sadnúť ďalšie dva dni? Nevadí. Také veci vás snáď nemôžu odradiť, no nie?

bicykle_LI

Vždy som si myslela, že nič horšie ako beh do kopca neexistuje. Potom som sa rozhodla pedálovať do kopca na bicykli a zmenila som názor. Ak však máte kde a kedy a máte bicykel, s ktorým sa kamarátite, choďte do toho, pretože ...

1. Ako aj pri iných športoch, vo vašom tele dochádza k uvoľňovaniu ópioidných peptidov s názvom endorfíny. Vyvolávajú v našom tele pocity šťastia a dobrú náladu - veci u ľudí veľakrát nevídané, najmä v komentároch pod príspevkami na Facebooku. Samozrejme, rovnaký účinok majú aj konzumácia čokolády alebo niektoré drogy. Verím, že je nám všetkým jasné, ktorý z týchto spôsobov je (ne)vhodný.

2. Žijeme vo svete, kde natrafíte na bufet, potraviny, kaviareň alebo inú gastro-prevádzku takmer na každom kroku. Preto nie je až tak náročné naplánovať si cyklovýlet, ktorého cieľom je nejaké občerstvenie. Okrem toho, že pekne podporíte kolobeh peňazí v ekonomike a doplníte energiu na cestu domov, tak zistíte, že tá kofola, pivo, nanuk, koláč alebo hranolky chutia ešte lepšie ako zvyčajne.

No pozor na to pivo - podľa informácií z roku 2019 môžete na Slovensku jazdiť na bicykli po cestách pre cyklistov alebo v zastavanom území obce s max. 0,5 promile alkoholu v krvi. Ak však spôsobíte dopravnú nehodu alebo sa stanete jej účastníkom, alkohol sa vôbec netoleruje.


prilby_LI

3. Bicyklovanie do kopca je výborná aktivita, ktorá poriadne preverí vašu pevnú vôľu. Pri behu sa veľmi jednoducho zastavíte, keď nevládzete. Prestanete cupitať nožičkami a stojíte pevne na zemi. Pri plávaní vás tá voda tiež podrží a môžete si vydýchnuť. Ale keď šlapete do kopca na bicykli, zastaviť jednoducho nechcete a ak chcete, tak radšej nezastavujte - pretože sa budete musieť v tom kopci znova rozbiehať. Verte mi, počet nadávok opúšťajúcich vaše ústa sa bude priamo úmerne zvyšovať so sklonom daného kopca.

4. Kým vy budete cestou hore (možno) fučať a plakať, vaše svaly budú poriadne makať. Podľa múdreho internetu konkrétne pri pedálovaní do kopca posilujete zadok (gluteus maximus), zadnú stranu stehien (biceps femoris, semimembranosus), prednú stranu stehien (vastus medialis, rectus femoris, vastus lateralis), lýtka (gastrocnemius medialis, gastrocnemius lateralis, soleus), spredu nohy tibialis anterior, no a v neposlednom rade aj brušné svaly! Čo som chcela týmto krátkym exkurzom do anatómie povedať? Že pri bicyklovaní toho precvičíte naozaj veľa.

5. Áno, báť by ste sa teoreticky mohli, ak máte problémy napríklad s kolenami. Ak ich však nemáte, bicyklovanie by pre vás nebezpečné byť nemalo. Nie som odborník, len som si prečítala niekoľko odborných aj menej odborných článkov na internete. Suma sumarum - pri správnom spôsobe/technike bicyklovania by ste bolesti kolien mali predísť. Takisto sa odporúča postupné zvyšovanie dĺžky a náročnosti vašich výletov. No a samozrejme, aj pri bicyklovaní platí staré známe "všetkého s mierou". Navyše bicyklovanie (a rovnako aj behanie) do kopca môže byť pre vaše kolená prínosné: 

6. Ak ste veľmi súťaživý typ a každý cyklista, ktorý vás predbehne vo vás vyvoláva nutkanie vzdať sa a zahodiť bicykel do kríkov, nezúfajte - najprv sa lepšie pozrite a presvedčte sa, či dotyčný nemá elektrobicykel. A aj keby nemal, nič sa nedeje. Bicyklujete predsa pre seba a svoje zdravie.

kofola_LI

7. No a po takej náročnej cyklotúre si môžete kľudne dopriať aj dva takéto pekné veľké koláče. Teda, dopriať si ich môžete hocikedy, ale ak ste náhodou vysadení na počítanie kalórií, mám pre vás dobré správy - odhadom a v priemere môžete 2 hodinami bicyklovania spáliť napríklad aj 600 kalórií (závisí to samozrejme od intenzity bicyklovania, vašej váhy, atď.). 

kolace_LI  
Viem, že by to bolo zaujímavejšie, keby sem nahrám fotky, ako do toho kopca pedálujem. No žiadne také fotky nemám, pretože je také niečo mimo mojich schopností. Som rada, že šlapem.

A teraz ste na rade vy - čo vy a bicyklovanie? Zaujímajú ma vaše zážitky, strasti, radosti, čokoľvek!

Comments

  1. Nabuduce teda odfotim, aj pocas slapania :-) Ale super kreativne dokreslujes tie fotky! Apropo, fotky su z Malych Karpat, konkretne lokalita Biely kriz.

    ReplyDelete
  2. Och, to zadkobolenie z bicykla... To si hneď viem život predstaviť. Ale stojí to za to. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!