S dievčatami na Ďumbieri

Na začiatku augusta sa nám s mojimi kamoškami zo strednej konečne ako-tak podarilo po 5 rokoch dohodnúť na spoločnom výlete. Keď ste skupina ôsmich kamarátov, je ťažké sa cez prázdniny dohodnúť na jednom dni, kedy sa stretnete .. a nieto ešte ísť spolu na niekoľko dní na chatu (minimálne podľa našich, už, dlhoročných skúseností). Preto doteraz považujeme za úspech, že sme aspoň 3 z 8 strávili spolu pár dní v Nízkych Tatrách. Áno, môžete tlieskať. Nepodarilo sa nám to v takomto hojnom (takmer 50percentnom) počte ešte nikdy.

08_VyšnáBoca4

Výlet to bol úžasný. Bývali sme tak trocha na samotě u lesa - v chate, kde vás občas prepadnú myšlienky o tom, ako vám na okno zaklope medveď, aj keď ďalšie chaty sú hneď za potokom. Veľa sme sa rozprávali, hrali vedomostné hry, zjedli kilá praženice, večerali melón a vypili kvantá čaju s medom. Večer sme zaspávali pri hodnotných seriáloch a reláciách, ktoré práve dávali v televízií, a vstávali sme do rezkých desiatich stupňov. Kvôli čučoriedkam sme sa vyštverali hocikam a zmokli sme našťastie len raz.

Keď preskočím naše výlety po okolí a každodenné približne desaťkilometrové prechádzky, dostanem sa k nášmu výstupu na Ďumbier - najvyšší vrch Nízkych Tatier.

08_VyšnáBoca IMG_20190805_105942 08_VyšnáBoca1 08_VyšnáBoca5

Predpoveď počasia bola sľubná - ba viac než to, na celodennú túru priam ideálna. Tak sme si deň predtým na stole rozložili mapu (áno, ozajstnú turistickú mapu) a danny, ktorá túto trasu absolvovala už veľakrát, nám ukázala, čo nás čaká - 26 kilometrov, asi 1600 metrov prevýšenia a návrat do chaty snáď za svetla. Potom sme sa ešte porozprávali o tom, ako sa dobre na Štefánikovej chate najeme, zbalili sme si ruksaky a išli čo najskôr spať.

IMG_20190805_132337 IMG_20190805_130624 IMG_20190805_130650

Ráno sme už o pol deviatej kráčali Bocianskou dolinou hore do sedla. Pôvodne som si naivne myslela, že sa zbalím do kanken-u, ale so všetkými preistotnými vecami, jedlom a vodou, ktorú som si brala, mi to akosi nevyšlo. Našťastie mám najlepšiu kamarátku, ktorá mi požičala turistický batoh (thank youuuuu so!).

08_VyšnáBoca2 08_VyšnáBoca3

Počasie nám aj vyšlo naozaj ukážkové. Cestou na Štefáničku sme takmer nikoho nestretli. Na Ďumbieri už bolo ľudí o dosť viac, ale je to pochopiteľné. Pretože, ak neholdujete strmým stupákom a náročným trasám, môžete sa vyviezť na Chopok lanovkou a odtiaľ pokračovať na Ďumbier pešo po hrebeni (len v pevnej obuvi, prosím vás). Na Štefáničke sme sa do spokojnosti a prasknutia poriaaaadne najedli a potom ešte nekonečne dlho šlapali po hrebeni až na Čertovicu. To znamenalo neustále stúpanie a klesanie, sledujúc zároveň v diaľke poriadnu čierňavu. Našťastie nás dážď chytil až kilometer pred chatou. Pekne sme si obliekli pršiplášte a dážď prestal skôr, ako sme si stihli dať batohy znova na chrbát. Do chaty sme prišli tak krásne unavené a sedeli sme hodnú chvíľu vonku na priedomí.

IMG_20190805_171810

Zaujíma ma, čo vy a turistika. Mám okolo seba ľudí s rôznymi názormi, tak som zvedavá aj na ten váš. ♥

Comments

  1. Úplne ti rozumiem v tom, aké ťažké je pozbierať väčšiu skupinu ľudí na nejaký výlet. V podstate priam nemožné. :D Ale super, že ste vyrazili aspoň takto. Ste frajerky, musel to byť zážitok. A tie výhľady! Ja som skôr plážový typ, ale v poslednej dobe som celkom naklonená aj nejakej túre. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete
    Replies
    1. Túry mám ešte v zásobe, takže sa priprav na dávku motivácie ;)

      Delete
  2. Fakt mozete byt na seba pysne, .. taka dlha tura s takym prevysenim!

    ReplyDelete
  3. Je skvelé, že ste sa takto spoločne dohodli :) U nás by to bolo veru nemožné :D A môžete byť na seba viac než hrdé! Zdolať niečo také je ozaj výhra :)
    Brinora.sk

    ReplyDelete
  4. Vyzerá to na nádhernú túru :) Krásne fotky :)

    ReplyDelete
  5. Taky v poslední době ráda vyrážim do přírody, vyčistit si hlavu a tak. Příští měsíc plánuju jet na výšlap do Švýcarska nebo Rakouska.. :) Moc hezký fotky!

    GrünHauz
    Š.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To bude určite úžasný výlet! Síce aj my máme krásne kopce, ale Alpy sú predsa len o inom :)

      Delete

Post a Comment

thank you for your comments!