Výlet do Marcheggu alebo aj my vs. komáre

Znelo to tak lákavo a jednoducho - ísť na výlet do prírodnej rezervácie Marchegg a pozrieť si bociany, ktoré tam sídlia; prejsť sa, vidieť korytnačky, žaby a bobrami ohlodané stromy a cestou domov sa zastaviť na zmrzline. Tak sme sa vo štvrtok ráno vychystali ako na dvojdenný pobyt za tými rakúskymi hranicami a zabudli na to, že nie vždy všetko dopadne presne do bodky tak, ako si naplánujeme.

DSCF3958

Presne som vedela, kadiaľ máme ísť - prejsť mostom cez Dunaj a potom pokračovať stále rovno až do Marcheggu. Všetko bolo vporiadku, až kým sme pred nami v strede cesty nezbadali oranžovú značku so šípkou doľava a napísom "Umleitung - Marchegg". Všetci traja sme si to všimli, prečítali, ja dokonca v hlave preložila a pokračovali sme v ceste ďalej. Až niekoľko metrov za značkou sme sa spamätali a akosi nám napadlo, že možno to bola obchádzka - pri ďalšej závore na ceste sme zistili, že to obchádzka bola naozaj. Pekne sme sa otočili a tak približne o hodinu sme zaparkovali konečne v Marcheggu.

DSCF3960 DSCF3961

Ísť v lete do lužných lesov asi nie je úplne najlepší nápad. Môže to znamenať len jednu vec - KOMÁRE. A viete, koľko ich tam bolo k**** veľa?! komáre:my - 1:0My sme si navyše vybrali najdlhší (7kilometrový) okruh, na ktorom by sme mohli zbadať bobry alebo aspoň nejaké náznaky ich existencie. No okrem labutí a vážok sme nijaké iné zvieratá nevideli. Ak opomeniem tie komáre, samozrejme. Mama sa nás ešte pred odchodom opýtala, či vezmeme aj repelent, na čo sme len kývli že načo, komáre teraz nebudú (nie, určite nie. a už vôbec nie pri vode). Ona nás však nepočúvla a zobrala ho aj tak. Chvíľu sme s komármi statočne bojovali, neskôr sme sa jemne strekli tým repelentom a mali na čas pokoj. komáre:my - 1:1 . Keď nás však znova našli a zaútočili na nás asi dvadsiati naraz, zdalo sa, že nepomáha ani repelent ani rýchla chôdza. komáre:my - 2:1 . Na druhýkrát sme použili až nadmerne veľa repelentu (také vhodné v prírodnej rezervácii) a neskôr už cesta pokračovala len po hrádzi mimo lesa. komáre:my - 2:3 !

DSCF3965 DSCF3962 DSCF3969

Aby som to zhrnula - ak chcete ísť v lete na prechádzku, toto nie je ideálne miesto, dokonca ani extra zaujímavé. Ak však chcete vidieť naživo veľa bocianov, lepšie miesto asi nenájdete (minimálne v okolí Bratislavy).

DSCF3970

Comments

  1. Na tom strome v jazere sme videli minule korytnacky.

    ReplyDelete
  2. Aj prehliadka zamku je zaujimava, pokial rozumies nemcine (vykladu). Marchegg na to mozno nevyzera, .. ale niekedy to bolo jedno z najvacsich miest v Rakusku, .. co sa priestoru medzi hradbami tyka. A odohravala sa tam velmi zaujimava historia. Od roku 1621 az do roku 1947 tam zili Palffyovci.

    ReplyDelete
  3. aj my sme tam boli/čo sú to komáre?/...prenasledovali nás iba kone /poľské/... zámok je zaujímavý...asi až do Přemyslovcov? ...ale pekné...a zmrzlina chutila?

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!