BERLIN | Futbalové šialenstvo a prvý deň v Berlíne

Konečne prišiel ten čas, kedy máte možnosť začítať sa do nášho berlínskeho dobrodružstva. Dobre, možno to nebolo až také dobrodružné, ale Berlín predčil všetky moje očakávania, ktoré boli pred odchodom z domu veeeeľmi mizivé.

DSCF2269

3. júl - utorok

9:43 | Po niekoľkých veterných a chladných dňoch sa to letné počasie konečne umúdrilo. Pobalili sme veci, pripravili si svačinu, sadli do auta a už sme na ceste do Nemecka. Vyrazili sme z Prahy, čím sme si skrátili cestu. Namiesto ôsmich hodín pôjdeme asi štyri, takže parááááda!

9:50 | Trčíme na diaľnici v zápche v objatí kamiónov. Super.

12.06 | Krátka prestávka so suchým obedom kúsok za Drážďanmi.

DSCF2168 DSCF2172

14:23 | Práve sme sa ubytovali. Hneď z okna máme výhľad na stanicu, ktorá je doslova na skok od vchodu (poznámka autora: na stanici bol supermarket, drogéria, lekáreň, McDonald's aj kníhkupectvo. win win)

15:36 | Vydali sme sa ešte aj dnes spoznávať Berlín. Odviezli sme sa na Alexanderplatz, ktoré bolo pomenované na počesť návštevy ruského cára Alexandra I. v 19.storočí. Všade naokolo sú obchody, veľa ľudí a nad nami sa týči jednoznačne dominanta Berlína - Fernsehturm. No tak to sa ideme asi pozrieť hore a urobiť si obraz o Berlíne z výšky.

DSCF2193DSCF2199

16:43 | Fernsehturm bola postavená v roku 1969 ako symbol komunistickej sily. Dnes sa so svojou výškou 368 metrov radí na druhé miesto vrámci Európskej únie. Panoramatické výhľady na celý Berlín sa vám naskytnú vo výške 203 metrov. Ešte aj tu dávajú priamy prenos futbalového zápasu World Cup-u (poznámka autora: všímajte si v týchto článkoch, ako celý Berlín žije futbalom). Môžete si kúpiť aj lístok do reštaurácie, ktorá sa počas vášho gastronomického zážitku točí dookola. Avšak ako sme od jednej panej, čo sa nám holandským jazykom prihovárala, porozumeli, reštaurácie sú aj inde.

DSCF2186 DSC_6304 DSCF2183 DSCF2181 DSCF2189

16:58 | Prešli sme si už aj Alexanderplatz, kde sú tieto zaujímavé hodiny. Nazývané Weltzeituhr / World Clock alebo teda svetové hodiny, sú stredobodom pozornosti väčšiny turistov (teda, na druhej strane námestia je Primark, takže možno viacerých ľudí zaujíma práve to). Neustále sa točia dokola a vedeli by ste z nich vyčítať čas 148 miest sveta.

DSCF2197 DSCF2195

17:42 | Tak teraz sme sa riadne hladní celkom dosť prešli. Ani som si nemyslela, že je tak horúco. Áno, je júl, dalo sa to čakať. Ja viem. Pri Rotes Rathaus (radnici) som zistila, že by som si mala zmeniť niektoré nastavenia vo foťáku, aby fotil krajšie. Lepšie neskoro ako nikdy (pozdravujem iso800, s ktorým sme fotili 4 dni v Ríme). V štvrti Nikolaiviertel som sa cítila ako niekde v Bavorsku. Takmer sme skončili v reštaurácii, ale nakoniec sme si prečítali menu a ceny a išli sme ďalej. Videli sme Kolumbíjčanov, fotiacich sa s Marxom a Engelsom, a veľa medveďov rôznych farieb a veľkostí.

DSCF2210 DSCF2211 DSC_6318 DSCF2223

Najzaujímavejšie boli však Hackesche Höfe. Je to komplex dvorov, ktoré majú úžasnú atmosféru. A tiež sme sa tam nenajedli.

DSCF2226 DSCF2229 DSCF2230

18:31 | Najedli sme sa však konečne v Restauration 1840, ktorá je situovaná na Hackesher Markt len kúsok od tých dvorov.

DSCF2233 DSC_6337

19:02 | Išli sme na záchod a pani, ktorá tam sedela nerozumela nemčine. Divnéééé.

19:36 | Prešli sme k rieke, obišli Museuminsel a po niekoľkých metroch skočili do autobusu, pretože už sa nám nechcelo chodiť (alebo mne?). Vystúpili sme asi zastávku od Brandenburskej brány a hádajte čo - bolo jej blízke okolie zahatané, čo nám rozmaznaným turistom pokazilo fotky.

DSCF2236 DSC_6349 DSCF2251

19:58 | Budova ríšskeho snemu - Reichstag - pri západe slnka. Aaaach. Ľudia si tu sadnú inak hocikam. Či je tu zelená tráva, či prach alebo blato, im je to akosi jedno.

DSCF2256

20:21 | Sraaaaaanda, ale Brandenburská brána bola zahataná kvôli World Cup-u. Aj keď Nemci už dávno vypadli, je tu nainštalovaných 5 veľkých obrazoviek, ľudia sedia už aj na asfalte a sú do toho fakt zažraní.

DSCF2266 DSCF2265 DSCF2264

22:13 | Ešte stále je tu svetlo. A to nie sme ani až tak ďaleko od domu. Dobrúúú!

Večer som ani len netušila, kam sa vydáme na druhý deň, takže nechám v napätí aj vás. Paa♥

Comments

  1. A ja dodavam, ze sme Berlin spoznavali podla Berlin Welcome Card, ktoru sme si kupili na 72 hodin. Doprava zadarmo, rozne zlavy, pekna knizka k tomu, samozrejme s mapou a 6timi doporucenymi trasami, .. podla ktorych sme "isli".

    https://www.visitberlin.de/de/berlin-welcome-card

    ReplyDelete
  2. V Berlíně jsem ještě nikdy nebyla ale určitě ho mám v plánu někdy navštívit :) moc hezké fotky :).

    TheBlondieTale

    ReplyDelete
  3. Skvelý post a krásne fotky. :) Ako som ti písala na Insta, tento článok mi prišiel veľmi vhod, lebo s kamarátom do Berlína o 2 týždne cestujeme, tak určite oceníme inšpiráciu. Ten futbal... bože, už nech to skončí a neblokujú s tým pamiatky... -_-Hrozne sa inak teším na pokračovanie článku!

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete
  4. Páči sa mi štýl akým si tento článok napísala! V Berlíne som ešte nebola a zaujal ma dosť!

    Lumi z Recenzie-Kozmetiky

    ReplyDelete
  5. Berlín je určitě krásné město. My ho letos probírali ve škole v němčině, takže si ještě jakš takš pamatuju ty památky co tam jsou :D moc pěkné fotky :) a fotbalové šílenství? to je teďkom snad úplně všude :D

    Maris Novotná

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!