OKOLO SVETA | Mödling

Ticho. Príroda. Skaly. Výhľady. Aj keď sa závidieť nemá, Viedenčanom závidím. Ledva vytiahnu päty z domu a ocitnú sa v tejto nádhere, izolovaní od rušného hlavného mesta. Mödling je názov mesta a aj dolnorakúskeho regiónu, ktorý toho dosť ponúka a nachádza sa asi pätnásť kilometrov od Viedne.

P1230535

Dominantou týchto hôr je asi Burg Liechtenstein, na ktorom sme síce neboli, ale určite stojí za návštevu. Rod Lichtenštajnovcov ho dal vybudovať už v dvanástom storočí, istý čas bol však vo vlastníctve napríklad aj Mateja Korvína. Dnes už, samozrejme, znova patrí Lichtenštajnovcom.

IMG_20180623_121326

Naším pôvodným plánom bolo zaliezť si a prejsť jeden Klettersteig. Avšak počasie vyzeralo všelijako, cestou dokonca trocha spŕchlo a to vám poviem, liezť po mokrých skalách s pocitom čo ak bude búrka, asi nie je tým najlepším rozhodnutím. Preto sme na seba dali toľko vrstiev oblečenia, koľko sme mali so sebou a vydali sa na kratšiu prechádzku na Husarentempel

IMG_20180623_125652

Možno nebude nijakým prekvapením, že aj túto stavbu nechali postaviť Lichtenštajnovci. Nie však len tak pre seba, ale na počesť Bitky pri Aspern, ktorá bola súčasťou napoleonských vojen. Pôvodný pamätník bol z dreva, pri jednej búrke však zhorel. O niekoľko rokov neskôr bol obnovený a lichtenštajnské knieža v tom čase nechalo zalesniť kopce borovicami, ktoré sú dodnes typickými pre tento kraj.

IMG_20180623_125737 IMG_20180623_125636 random3 IMG_20180623_130905 IMG_20180623_134636
IMG_20180623_134631

Po veľa veľa hodinách a veľa veľa nachodených krokoch a nekonečnom rozhodovaní sa v nákupnom centre, sme sa do Mödlingu ešte vrátili, aby sme si prešli aj ten plánovaný Klettersteig. Bolo síce asi sedem hodín večer, no malo to zopár výhod. Nikomu inému sme nezavadzali a nikto iný nezavadzal nám, všetci športovci už sedeli doma pred televízorom alebo pri dobrom jedle v nejakom Gasthause. No a naskytol sa nám pohľad na zapadajúce slnko. win-win. Bol to celkom krátky, aj keď nie úplne najľahší Klettersteig, najmä preto, že na viacerých miestach sú skaly už dosť vyšúchané.

P1230561

boli ste tu niekedy? máte nejaké iné tipy na výlety v okolí? určite sa o ne s nami podeľte v komentároch! ♥

Comments

  1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Hardtmuth -> "dvorny" architekt Lichtenstajnovcov ... cim je znamy este? Urcite kazdy pozna ceruzky KOH-I-NOOR HARDTMUTH. Fabriku na ne zalozil prave on, .. vo Viedni, neskor presunuta do Ciech. https://cs.wikipedia.org/wiki/Koh-i-noor_Hardtmuth

    ReplyDelete
  2. O tomto místě jsem ještě neslyšela, ale je krásné! :O Je pravda, že jsem ještě nebyla ani ve Vídni, tak jsem ani nezkoumala její okolí, ale už...už se do ní chystám. Je to ostuda, já vím, ale ty Čechy samy o sobě jsou dost krásné :) Moc pěkné fotky!
    THE WORLD BY MARIA

    ReplyDelete
  3. Krásné místo. Ta Vídeň je fakt velká :D

    Somethingbykate

    ReplyDelete
  4. O tomhle místě jsem ještě nikdy neslyšela, ale fotky jsou moc pěkné :)

    Maris Novotná

    ReplyDelete
  5. Super inspirativní článek, miluju cestování! :) Ani nevím, že je něco takového v těsné blízkosti Vídně :) Já do Vídně jezdím jen na Vánoční trhy :)

    WantBeFitM

    ReplyDelete
  6. Vyzerá to tam nádherne, taký pokoj to vyžaruje. ♥

    ORLLING

    ReplyDelete
  7. Moc pěkně napsaný článek, vypadá to na moc krásné místo <3 :)

    TheBlondieTale

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!