Na skok v Itálii

V jednu peknú sobotu, kedy som potrebovala vypnúť od makroekonomických ukazovateľov a rodu Arpádovcov, bolo tak teplo, že svetre sme mohli nechať v aute a jazyky zaboriť do zmrzliny. A my sme si odskočili do Ríma. Ale aby som vás nezavádzala - do Ríma v Rakúsku.

DSC_6271

Carnuntum bolo v dávnej minulosti hlavný mestom rímskej provincie Panónia. Bolo významným mestom ako aj vojenským centrom. Postupne boli obyvatelia vytlačení nájazdmi germánskych kmeňov a mesto postupne zaniklo. Do dnešného dňa prebiehajú na tomto území archeologické výskumy a postupne odhaľujú časti starovekého mesta. A tie sme sa rozhodli v tú bájnu sobotu preskúmať.

DSC_6206 
Carnuntum sa nachádza v Rakúsku, niečo vyše 30 kilometrov od Bratislavy. Ako zanietení turisti máte možnosť navštíviť areál so zrekonštruovanými budovami, ktorých súčasťou sú aj rímske kúpele!! Prechádzate sa po kameňoch, po ktorých možno kedysi chodil rímsky cisár a žasnete nad podlahovým kúrením, ktoré Rimania využívali. Ochytáte si papyrus, sadnete na tvrdú posteľ a cítite sa ako vo vzdialenom Taliansku.

DSC_6249 DSC_6264 DSC_6221 DSC_6237 DSC_6239 DSC_6211 DSC_6220 DSC_6235 DSC_6278 
Niekoľko kilometrov odtiaľ sa nachádza amfiteáter, ktorý ma až tak nebavil. No raz do roka sa tam konajú nejaké tradičné rímske slávnosti, čo môže naozaj stáť za to.

DSC_6283

Posledná zastávka bola v Museum Carnuntinum, v kúpeľnom meste Bad Deutsch-Altenburg, ktoré dal postaviť sám cisár František Jozef I. V múzeu sa nachádzajú rôzne artefakty - kovové nástroje, šperky, zbrane, vázy, gladiátorky, brnenie, ale aj lekárske nástroje, ktoré by ste asi v starovekom múzeu nečakali.

DSC_6286 DSC_6285 mobile 
Na všetky tri miesta platí jeden kombinovaný lístok, čo je okrem tej úžasnej atmosféry, ďalším pozitívom. Veľmi ťažko sa mi opisuje atmosféra, ktorá na vás zovšadiaľ dýcha. Naozaj som sa cítila ako pred pár rokmi pri návšteve samotného Ríma.  

april181

A nebudem vám nič zatajovať, najviac sme sa vybláznili na ihrisku.

31655522_10216121635822803_4639933661850894336_o

želám vám, aby ste mali krásny týždeň!

Jane.

Comments

  1. Jee, to je moc pěkné! Ta atmosféra musela být vážně úžasná:).
    Windy pink style

    ReplyDelete
  2. Navstevu skutocne doporucujem. Napriklad aj v juni v ramci velkeho rimskeho festivalu.
    https://www.carnuntum.at/de/roemerfestival/roemerfestival-carnuntum

    Pre deti moznost specialnych prehliadok, https://www.carnuntum.at/de/roemerfestival/roemerfestival-mit-kindern

    ReplyDelete
  3. och, osviežila si mi v hlave moju nočnú moru, keď som sa pred rokom chystala na maturitu z dejepisu :D ale je to tam krásne, je skvelé, že si sa na Carnuntum šla pozrieť :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!