Konečne to prišlo | A niečo o rakúskych zámkoch

DSC_6099

A tak nejako to obdobie prišlo. Všetci začneme postupne jesť jahody na dennej báze, vypekať jahodové koláče, premieňať ich na jahodovú dreň a deliť sa so svojimi výtvormi na sociálnych sieťach. Na chlieb s lučinou si poukladáme pažítku. Sadneme na bicykel, obujeme si bežecké topánky a budeme dúfať, že naša fyzická kondícia veľmi počas zimy neutrpela. Vyniesť smeti sa odhodláme aj v krátkom tričku a zimné bundy narveme do skríň. Umývame čižmy, ukladáme ich do krabíc a dávame im na nejaký čas zbohom. Pri prechádzke mestom si kúpime zmrzlinu (napríklad aj tú ruskú za tridsaťpäť centov) a posedíme si na lavičke v parku. Neuvedomujeme si, že je už šesť hodín, pretože je vonku stále svetlo. Autobus vystriedame za vlastné nohy. Kýchame, ideme si oči vyškriabať a vreckovky radšej nespúšťame z dosahu, lebo alergia sa na nás tak nejako proste zavesila. Zrazu z nás opadávajú všetky problémy sveta a sršíme energiou. So slnečným počasím nás prepadá bezstarostnosť, ako keby tá jar bola jediná vec, na ktorej teraz záleží.

DSC_6117

Skôr ako dám zime definitívny farewell, chcem vám ukázať čo-to z nášho výletu v Rakúsku. Navštívili sme zámky Niederweiden a Schloss Hof. Bolo to v jeden víkend, keď som slnečnú sobotu trávila doma a zamračenú mrazivú nedeľu na výlete. Oba zámky patrili princovi Eugenovi Savojskému a neskôr Márii Terézii.

V zámku Niederweiden sme navštívili výstavu o jedle. Bola veľmi zaujímavá, v každej miestnosti na nás čakalo niečo interaktívne. Napríklad sme podľa zvukov alebo hmatu hádali, o aké jedlo ide. Dozvedeli sme sa niečo o štýloch stravovania sa, zdravých a nezdravých potravinách, marketingu a tak ďalej.

DSC_6130 DSC_6093 DSC_6084 DSC_6123 DSC_6131 DSC_6140 DSC_6127


Schloss Hof sa nachádza pár minút autom od Niederweiden-u. Kúpili sme si vstupenky aj do interiéru. Nachádzala sa tam takisto exhibícia o potravinách a potravinárskom priemysle. Nebola o nič menej interaktívna ako tá predošlá a nakoniec stála za pozretie, aj keď som sa najprv zdráhala si ju pozrieť. Areál zámku je prekrásny, už som tam kedysi bola, no tento raz nám bola príliš veľká zima na to, aby sme sa vonku prešli. Zablúdili sme len do konských stajní a kúpili si niečo na veľkonočných trhoch.


DSC_6149 DSC_6147 DSC_6157 DSC_6158

Nakoniec krátka otázka na zamyslenie na fotke dole. Ja na ňu veľmi odpovedať neviem. Láka ma povedať, že by som jednoduchšie vydržala existovať bez mobilu, ale miestami o tom pochybujem. Čo by ste si zvolili vy?

DSC_6092

take care, 
your Jane.

Comments

  1. Ja mam toto obdobie strasne rada, vsetky starosti su zrazu omnoho mensie 🙂 inak tie zamky vyzeraju velmi pekne 🙂

    ReplyDelete
  2. výletík vyzerá super ;) a veta 'Zrazu z nás opadávajú všetky problémy sveta a sršíme energiou.' je neuveriteľne pravdivá, presne toto teraz sledujem aj ja :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete
  3. Krásné fotky :) ta poslední otázka je hodně na zamyšlení, ono zase být kompletně bez mobilu jde v dnešní době jen těžko :)

    Maris Novotná

    ReplyDelete
  4. Přemýšlim že pojedu do Rakouska na výlet o prázdninách. Super článek!:)

    ReplyDelete
  5. Tak to jsi úplně vystihla. Jaro je nádherné a přesně tak jak jsi to psala, tak si začínám uvědomovat, že to všechno člověk začne dělat tak nějak nevědomky sám :) Výlet musel být krásný, vypadá to opravdu zajímavě a výstava s jídlem by určitě bavila i mě :)
    Inspiration by Linda

    ReplyDelete
  6. Ty zámky jsou nádherné, musel to být skvělý výlet:).
    Windy pink style

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!