TRAVEL GUIDE : MADEIRA

"Na Madeiru se nechodí koupat ale koukat!"  - napísali na stránke jednej českej cestovnej kancelárie a je to naozaj tak. Ak ste ten typ dovolenkára, čo trávi celé dni na pláži, slní sa alebo kúpe v mori, na Madeire si toho veľa neužijete. Atlantik je studený, pieskových pláží je málo a ani teploty tu nestúpajú nad 30 stupňov. Madeira je hornatý ostrov, stvorená na obdivovanie prírodných krás a posilňovanie stehenných svalov. A samozrejme, v určite nie poslednom rade je to ostrov banánov, vína a cukrovej trstiny.

DSC_4337


Ubytovanie. Nerada odporúčam iným ľuďom nejaké konkrétne ubytovanie, pretože každý máme úplne iné nároky, finančné možnosti a požiadavky. My sme bývali v meste MACHICO, ktoré sa nachádza autom asi 10 minút od letiska a menej ako 30 km je vzdialenosť od hlavného mesta. Hotel Dom Pedro Baia Club nám veľmi vyhovoval a kľudne by sme sa tam vrátili. Nemali sme all inclusive, ale len polpenziu, keďže sme boli celé dni niekde rozlietaní. No v hoteli bol bazén, strava bola výborná, oceán hneď pod hotelom a čo bolo najlepšie - personál bol stále usmievavý a veľmi ochotný. Ubytovanie však zoženiete prakticky všade, takže treba len hľadať.

DSC_4055
P1190638


Doprava. Najlepšie je požičať si auto, ak sa samozrejme nebojíte, pretože cesty sú tu väčšinou úzke, strmé a kľukaté. Určite je to pre tých, ktorí už majú nejaké tie skúsenosti. No v prípade, že sa pre auto rozhodnete, spravíte dobre - nebudete tak od nikoho závislí. Takisto si môžete na deň prenajať aj taxikára, ktorý vás za 25 - 50 € na osobu niekam odvezie a príde aj po vás. Do hlavného mesta FUNCHAL sa ľahko dostanete aj autobusom. Lístok stojí okolo 3€, podľa toho, odkiaľ idete.


DSC_4275DSC_4079

Počasie. Teploty sa nad 30 stupňov nedostávajú. V lete je tu tak 26 - 28°C a nezvykne pršať. Nezabúdajte na opaľovací krém! Slnko je silné aj keď je chladnejšie alebo nie je úplne jasno. Na jar a jeseň sa na ostrove dokážu vystriedať aj 4 ročné obdobia v jeden deň, takže oblečenie, ktoré si vezmete so sebou, netreba podceniť.

DSC_4048

Čo vidieť. 

Pico Ruivo - článok tu, je to však pre zdatnejších a aspoň trocha zvyknutých na takú záťaž.

DSC_4441



Pico do Arieiro - môžete sa vyviezť hore, pozrieť sa okolo seba a zviezť naspäť. alebo sa vybrať na Pico Ruivo.


P1190568

Levady - tieto akvadukty typické pre ostrov Madeira nájdete takmer všade. My sme si prešli trasu Queimadas → Caldeirao Verde, ktorá končila pri krásnom vodopáde. Na niektorých úsekoch bolo ťažké vyhnúť sa ľuďom na múriku o šírke asi polmetra tak, aby ste nepadli buď do vody v levade alebo niekam dole do údolia, ale bola to super prechádzka! A často je to aj zábavné.

P1190457P1190465

Funchal - hlavné mesto, článok tu.

DSC_4204

Curral das Freiras alebo aj Údolie mníšok  je miesto, kde si na svoje prídu hlavne milovníci gaštanov.

P1190576


Ponta de Sao Lourenco - prenádherné útesy z tohto článku.


DSC_4502

Sao Vicente a Porto Moniz - vulkanické jaskyne a vulkanické kúpanie z tohto článku.

WP_20160717_012 1

Porto Santo - ostrov ležiaci kúsok od Madeiry. My sme na ňom žiaľ neboli, no vraj je to skvelý zážitok a podľa obrázkov vyzerá rovnako krásne ako Madeira, z ktorej sa naň robí veľa výletov.

Turistika. Turistika na Madeire nie je najvhodnejšia pre ľudí so strachom z výšok. Treba si zaobstarať hlavne pevnú a pohodlnú turistickú obuv. Najlepšie aj nepremokavú, keby skočíte do nejakej tej levady. Najvyšší vrch je Pico Ruivo a má 1862 metrov. Takisto si okrem dobrých topánok nezabudnite zobrať ani baterku, prípadne stiahnuť nejakú aplikáciu do mobilu, pretože na väčšine turistických trás je veľa tunelov, kde nevidíte ani nakoniec, nieto ešte na to, či nestúpite pri ďalšom kroku do blata alebo mláky. #truestory

v prípade akýchkoľvek otázok sa pokojne pýtajte :)

Comments

  1. Ano, presne tak, ... do tunelov minimalne ten mobil, ... ale najlepsie celovku. Mne od rozrazenia hlavy pomohla len satka, .. vdaka ktorej som si "liecil" asi tyzden "len" velky opuch, modrinu a skrabance po narazu hlavou do stropu v jednom z nich.

    ReplyDelete
  2. Pozicanie auta, Renault Clio, 1.2 benzin - 42,- EUR na den. Jedinou chybou bolo natankovat plnu nadrz. :-) Nakolko tych ca 700 km (dojazd) za 4 dni sa na malom hornatom ostrove nedalo prejazdit.

    ReplyDelete
  3. Skvelý článok ♥ Mám rada takéto dobrodružné dovolenky, pretože opaľovanie na pláži ma po istom čase prestáva baviť :D
    CAROLINE

    ReplyDelete
  4. Super si spracovala článok všetky typy krok za krokom:) Už som to písala aj v predošlých tvojich článkoch, že to tam musí byť nádherné a takúto dovolenku by som prijala aj ja!

    ReplyDelete
  5. to je tak super článek!! :D tolik zážitků tyjo :) super super

    ReplyDelete
  6. Krásne fotky! ♥ Úplne by som si vedela predstaviť bývať na takomto mieste, pretože nemám rada horúčavy a takých 25 až 28 stupňov by bolo pre mňa ideálnych. :)

    ReplyDelete
  7. Páni, úchvatné fotky! Nemůžu se dočkat, až zase budu moct někam cestovat. ❤️

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!