MADEIRA | Tarde 2: Botanická záhrada, Ronaldo alebo Funchal - mesto v kopci

turisticky v hlavnom meste Madeiry.

DSC_4227


[6:39] Zobudila som sa na kŕč v lýtku. Všade je ešte tma.

[9:58] Po veľmi výdatných raňajkách v štýle "daj si slané, sladké a ovocie, veď raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, a nerumázgaj potom, ako si sa prejedla" sme sadli na autobus do Funchal - hlavného mesta Madeiry. Tento konkrétny autobus má veľmi úzke sedadlá. Keď takto sedíte traja vedľa seba a idete po tých strmých a kľukatých cestách, ktoré na ostrove sú, ostanete riadne dotlčení od prísediacich. Ale to len toľko k autobusovým zážitkom na dnešné ráno.

DSC_4160

[10:00] Konečne sme videli pri ceste banánovníky. Madeira je totiž raj pre milovníkov banánov, môžete sa ich tu prejedať koľko len chcete. A stojíme v zápche. V šialene dlhej zápche. Hm, takto nám ten čas, čo do piatej máme, rýchlo ubehne.

madeiraDay2

[13:29] Prvá zastávka nášho výletu bola botanická záhrada (JARDIM BOTANICO) na kopci so super výhľadom na mesto a oceán. Vedie tam kabínková lanovka, no ak chcete zažiť nejaké dobrodružstvo (nie že by lanovka nad údolím dobrodružná nebola), choďte autobusom. Lanovku môžete skúsiť cestou dolu alebo sa vyviezť do časti MONTE neskôr. Jazda autobusom je naozaj zábavná (a hlavne s výhľadom do záhrad domácich). Niekedy už ani na tej úzkej a strmej ceste neviete, či to šofér v tej ostrej zákrute vytočí. Ak sa rozhodnete (alebo budete musieť) stáť, verte mi, že celá jazda vám zoberie veľa síl pri snahe udržať sa na nohách. No a nebuďte prekvapení, ak vodič pôjde s otvorenými dverami alebo bude trúbiť na každé motorové vozidlo v prudkých zákrutách.

JARDIM BOTANICO boli naozaj pekné. Okrem paliem, sukulentov a desiatok rastlín, ktoré netuším, aký majú názov, som konečne videla, ako rastú a kvitnú banány.

madeiraDay21DSC_4189DSC_4187DSC_4130DSC_4148DSC_4128DSC_4126DSC_4116DSC_4119

[14:59] Lanovkou sme sa od záhrad odviezli na MONTE. Táto štvrť bola v minulosti miestom, kde trávili leto bohaté rodiny, pretože teploty tu neboli až tak vysoké. Dnes je to prevažne turistickým miestom, kde sa môžete ubytovať v hoteli, dať si obed alebo si pozrieť ďalšiu botanickú záhradu. Táto vyzerala ešte krajšia a väčšia, no my sme tam už nešli tráviť čas. To be honest, celá štvrť vyzerá ako jedna veľká botanická záhrada. Všetko hrá krásnymi farbami a celé Monte je veľmi fotogenické.

DSC_4204DSC_4221DSC_4237DSC_4230DSC_4238

Pozreli sme si kaplnku a neskôr aj kostol z 18. storočia (Igreja de Nossa Senhora do Monte), v ktorom je pochovaný posledný rakúsko-uhorský cisár Karol I. Zomrel v exile na Madeire na zápal pľúc. Do kostola sa dostanete zadarmo a môžete dokonca výjsť aj na jeho strechu za dobrovoľný príspevok, čo je podľa mňa naozaj výborné.

Ak ste takí tí typickí turisti, čo chcú všetko miestne vyskúšať, nechajte sa zviezť 4km dolu do centra na týchto saniach. Sane sa používali v minulosti tými bohatšími ľuďmi, pretože v strmých kopcoch sa na kočoch nejazdilo najlepšie a často sa im polámali kolesá. A tak si miestni vymysleli takýto špeciálny spôsob dopravy.

DSC_4239

[15:35] Nenávidím Portugalcov a ich nulovú ochotu pomôcť ľuďom v núdzi hľadajúc autobus.

DSC_4255DSC_4257

[16:48] Autobus sme našli. A konečne po 40 minútach blúdenia, chodenia do kopca a z kopca sme našli aj múzeum Cristiana Ronalda (CR7 MUSEU) a aj jeho sochu. Nie som futbalový fanúšik bohvieaký a už vôbec nie Ronaldov (#teamBale), no nedalo mi to a čo človek neurobí pre svoju love. Už som to hľadanie aj vzdala, nájduc jeho hotel som sa odfotila s ním, kúpili sme si úplne uchodení a dehydrovaní zmrzlinu. Potom sme sa konečne vybrali k autobusovej zastávke za hotel a tradam - bola tam socha Ronalda aj jeho múzeum. Učinila som asi najrýchlejší nákup v histórii môjho nakupovania a veľmi rýchlym krokom teraz ideme na autobus.

mobil2

[17:06] Stihli sme aj autobus! Jo! Život je krásny. Som úplne šťastko.

a čo vy? ako prázdninujete? boli ste alebo láka vás Madeira ? :)

Comments

  1. máš úplně dokonalý fotky a skvělej blog, miluju cestovatelskou tématiku!

    Check my blog! :-)

    ReplyDelete
  2. Krásne fotky, musí tam byť skutočne krásne. Milujem miesta, kde nie je vidno len vysoké mrakodrapy a obchodné centrá ale aj krásnu farebnú prírodu. ♥

    ReplyDelete
  3. Náádherné fotky, určite si si to tam veľmi užila!

    Pozývam ťa na letnú Giveaway, ktorá práve prebieha na mojom blogu! :)
    Hello, my name is Ev

    ReplyDelete
  4. Och, tie fotky sú prekrásne! <3 Musí to tam byť naozaj úžasné!
    CAROLINE

    ReplyDelete
  5. Aké nádherné fotky a aké nádherné miesta♥ Musí tam byť prekrásne! Tak veľmi mi chýba more a klasická dovolenková atmosféra, užiiivaj!

    ReplyDelete
  6. Ježiš to je nádhera!!! Jak já bych tam chtěla tak jet a teď ještě tenhle post no omg *-*

    ReplyDelete
  7. Moc se mi líbí, jak jsi článek pojala! :) Krásné fotky :)

    GIVEAWAYAnother Dominika

    ReplyDelete
  8. Ráj banánožroutů? To je něco pro mě! :D

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!