You're in Paris now, baby. My town.

Posledný článok z nášho anglického tripu je z Paríža. Tento však bude skôr rozprávací, asi najdlhší zo všetkých, spomínajúc hlavne na jeden (už teraz) veľmi smiešny zážitok. Veľa sa o pamiatkach nedozviete, skôr prikladám zopár tipov. A ešte viac tipov aj na tie pamiatky a super places a to, ako stráviť deň (alebo aj dni) in [Parii], si budete môcť prečítať v jednom z budúcich článkov.

Vycikaná skupina rovná sa spokojná skupina. Dnes môžeme povedať už aj - vyspatá skupina rovná sa spokojná skupina. Absolvovali sme rannú očistu na pumpe. Niektorí dojedli včerajšiu pizzu, ktorá zvýšila vodičom autobusu (zdravím Jana a Lojza a ďakujeme!). 

P1190055

Do Paríža som sa dostala už štvrtý raz. Vždy ma to tam ťahalo zo všetkých miest najviac. Neviem čím to je, ale stavila by som sa, že v jednom z nejakých minulých životov som tam žila. Autobus nás vyhodil pri Notre Dame okolo pol dvanástej. Ak máte menej ako 18, do Notre Dame sa dostanete zadarmo a oui, Paris, tak by to malo byť! 

P1190039

Cestou k Louvre sme si pozreli zvonka Palais de Justice a Sainte Chapelle, čo ma naozaj zamrzelo, lebo má presne takýto prenádherný interiér a vždy sme túto stavbu v Paríži vynechali. Škoda. V Louvre sme dostali hodinu a pol dlhý rozchod, čo ( ako dobre viete, ak ste tam už boli) značí celkom poriadnu naháňačku. Prebehli sme k Mona Lise, kde nestáli vojaci so samopalmi ako si to pamätám spred pár rokov. Samozrejme, že ľudí tam bolo rovnako veľa ako vždy; každý bol zvedavý a potreboval si pozrieť a odfotiť sa s  tým svetoznámym obrázkom od Leonarda DiCapria DaVinciho. Stále rozmýšľam, prečo je práve Mona taká slávna. Čo najviac zaujalo mňa bol obraz The Coronation of Napoleon, ktorý je takmer 10 metrov široký a 6 metrov vysoký a hodí sa mi práve teraz použiť slovo impozantný. A všímajte si stropy! V každej miestnosti je krajší ako v tej predchádzajúcej.

P1190049P1190050P1190052DSCF2472DSCF2486

Z Louvre sme prešli na Place de la Concorde a pokračovali na Champs-Élysées. Odmietli sme dať 14€ za pizzu, najedi sme sa u Paula (neváhajte a najedzte sa tam tiež. mňam) a popozerali si veci v obchodoch. A ak by vás to zaujímalo, v souvenir shopoch predávajú eiffelovky asi po 17€ a magnetky po 4€. 

P1190057

Stojíme a čakáme na druhej strane od víťazného oblúka. V spojitosti so všetkými tými nešťastnými udalosťami, ktoré sa vo svete v posledných mesiacoch odohrali, neboli niektorí zrovna nadchnutí myšlienke, aby sme vôbec niekam išli a zdržovali sa na preľudnených miestach. A preto sme boli vo Windsore v deň kráľovniných narodenín, v Londýne počas maratónu, o jeden deň sme zmeškali príchod Obamu a aby toho nebolo málo, do Paríža prišiel austrálsky premiér. Takže, samozrejme, veľa zvedavých ľudí, všetko oplotené, asi tisícka policajtov a nedostali sme sa ani pod víťazný oblúk. Ale odviezť sa metrom by bolo stále nebezpečné. #ohkay.

DSCF2505P1190064DSCF2494

Poslednou turistickou atrakciou bola Eiffel Tour. Nakúpili sme si ešte v obchode (Lindt čokoláda po 2€? beriem tri). Všetko nám zabalili do krásnych papierových tašiek po 9centov. A teraz príde tá zábavná časť. Pred obchodom sme čakali na zvyšok skupiny, všetci nadšení z papierových tašiek plných jedla. Vytiahli sme teda zasa dáždniky a išli smerom na Trocadero, aby sme mali aspoň pekné, keď už nie slnečné, fotky s Eiffelovkou. Tam už nepršalo, ale lialo. Veľmi. Aj tak sme boli už mokrí, tak sme pózovali bez dáždnika, s mokrými taškami v ruke a nevedeli či sa smiať alebo plakať. Ale asi smiať. Plakať som mohla vtedy, keď sa taška rozpadla a celý nákup mi vypadol na mokrú zem. S vodou v topánkach, za krkom, vo vlasoch som prakticky takmer všade mrnčala.

P1190065


Kým sa dostanete na vrch Eiffelovky, načakáte sa. A to my sme tam boli v pondelňajší večer a nebolo tam veľa ľudí. Museli sme však prejsť cez dve kontroly, nemať nijaké ostré predmety a sklené fľaše alebo plechovku. Poviem vám, zmoknutá a zmrznutá ako som bola, posledná vec, ktorá ma trápila bolo vyviezť sa na vrch tejto veže. Ale samozrejme, viacerí sa tešili, lístky boli kúpené a tak sme sa vyviezli úplne hore. Fúkalo tam strašne a nám bolo ešte viac zima. No výhľad na mesto stál naozaj za to. Fotky mám také chabé, ale môžete mi veriť, že to bol krásny zážitok. Už úplne premrznutí sme si kúpili aspoň predražený čaj (ale veď [Parii], to je normálne) a aspoň trošíčka sa zohriali. Zviezli sme sa dole, pozreli si jednu žiadosť o ruku pod Eiffelovkou a konečne!! sa v autobuse prezliekli do suchého.

a čo vy a Paríž ? a máte tiež nejaké (ne)veselé zážitky z vašich ciest ? a za fotky ďakujem aj všetkým mojim dear companions a special thanks goes to [Semjuel] SamkoG, ktorý bol pri plnení funkcie osobného fotografa veeľmi trpezlivý. želám vám všetkým krásny večer!

Comments

  1. Do Louvre ste nemuseli ist zadnym (bocnym) vchodom? :-) Ci ako skupina ste si nemuseli vystat rad?

    ReplyDelete
  2. článok je, ako vždy, zase skvelý! :D pri tej pasáži s dažďom pred Eiffelovkou mi až slza vytryskla :D supeeer!

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    ReplyDelete
  3. ooooooooo♥ Milujem Períž, úplne najviac. Keď som tam prvý krát bola a videla Seinu a tie domy popri nej povedala som si, že, či sa nachádzam v Bratislave alebo Paríži. Tie naše európske mestá sú si veľmi podobné. Spočiatku som nebola z neho nadšená no odstupom času mi chýba viac a viac a ak nepočítam New York, pretože je to kategória sama o sebe, tak je to to najkrajšie mesto v akom som kedy bola. Úplne si mi ho teraz pripomenula♥ Najlepšia na ňom je zaiste atmosféra a najkrajší zážitok som mala s Montmartru, kde bol chlapík s gitarou a pred nami západ slnka a všetci sme spievali celosvetovo známe piesne. Bolo to neskutočné♥ No závidím výhľad z Eiffelovky lebo keď sme tam boli my, tak bola všade samá hmla.

    ReplyDelete
  4. Oh, so many beautiful pictures, Paris is always wonderful! I would love to be there right now. You have a gorgeous blog, would you like to follow each other?

    ReplyDelete
  5. Och Paríž, ako mi len chýba ♥ Ja som ho navštívila túto jeseň a bol to naozaj nezabudnuteľný záťitok, krásne mesto s úžasnou atmosférou, jediné, čo ma mrzí je to, že som sa kvôli protestom nedostala do Louvru a do Versailles, snáď to jedného dňa napravím!:)

    Saja Frey blog

    ReplyDelete
  6. Oh, skvelý článok! V Paríži som bola prvýkrát minulý rok v apríli a hneď by som sa tam vrátila. A keď aj videla všetky tie isté miesta opäť, vôbec by mi to nevadilo. Pretože Paríž je proste moje mesto! <3 Takže úplne chápem, keď si napísala, že si tam v minulom živote asi žila (pretože aj ja si to niekedy hovorím).
    A obraz The Coronation of Napoleon ma v Louvre taktiež nesmierne zaujal. No ja som bola nadchnutá všetkým, čo tam bolo :D Tam by som vydržala aj celý deň!

    CAROLINE

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!