England | Day 6 : London hype

Je 7:24 a my sedíme už nejakú tú polhodinu v autobuse na ceste do Londýna. Ráno sme mali polhodinu na nachystanie sa. Rýchlo sme sa obliekli, hodili do seba cornflakes with milk, dobalili si veci a so 14kg kuframi sa trepali dve poschodia dole k autu. Teraz asi idem spať. 

DSCF2387


Prší. #shit

P1180973P1180977

V Londýne sa dnes koná maratón, takže koncentrácia bežcov je tu pravdepodobne väčšia ako zvyčajne. Je príliš málo hodín na to, aby bolo vôbec niečo otvorené. Prešli sme sa k St. Paul's Cathedral, takmer zmrzli, zohriali sa a naraňajkovali v Starbucks. Potom sme zavítali do Tate Modern. Je to galéria moderného umenia v budove bývalej elektrárne. Interiér a expozície sú pre vás zaujímavé iba ak nejako dokážete prekusnúť, že aj rádia poukladané na sebe alebo krhla prerezaná na polovicu majú vo vašej hlave označenie s nápisom umenie. Mne sa tam páčilo! Ja takéto veci môžem.

Ešte aj záchody majú perfektne minimalistické!

DSCF2391DSCF2401

Ďalej sme pokračovali pešo znova k St. Paul's Cathedral, no tentokrát sme sa dostali aj dovnútra. Tá stavba je, prosím vás, mimoriadne nádherná. Ak ste v Londýne, naozaj ju nevynechajte (ako ja, keď som tu bola prvý raz). V podzemí sú aj krypty, kde je pochovaný napríklad Winston Churchill alebo admirál Nelson. Hneď vedľa krýpt je kaviareň a gift shop, čo naozaj nerozumiem, prečo musia do kostolov pchať takéto veci.

P1180981P1180990

Z katedrály sme išli pešo až k Tower of London. Zamotali sme sa v dave divákov londýnskeho maratónu. Pred Towerom sme strašne vymrzli a potom sa konečne najedli v Pret a manger (áno, zasa ten super avokádový sandwich) a zajedli to ešte carrot cakeom a brownie v Costa. Moje telo, nezvyknuté na tak obrovský prísun cukru, to ťažko predýchávalo.

P1180997P1180999

Tower of London bola pred niekoľkými storočiami najvyššia budova v Londýne. Má 30 metrov, takže dnes už asi nie je ani na 50. priečke tých najvyšších. Tower má celkom veľký areál. Nájdete tam anglické korunovačné klenoty, môžete sa prejsť po hradbách, obdivovať Tower Bridge alebo Shard alebo si pozrieť (podľa mňa fakt nezaujímavú) výmenu stráží.

P1180993P1190010P1190006

Plavíme sa loďkou po Temži → smer Westminster. Plavba je aj s komentárom, takže podľa mňa sú to dosť dobre investované peniaze. (poznámka. táto veta znie tak formálne, až som ju mala chuť zmeniť, ale nechala som to tak)

P1190016

Houses of Parliament je jedna z najkrajších budov, aké som doteraz mala možnosť vidieť a dobre si to v Londýne vždy uvedomujem. Celá fasáda je nádherne prepracovaná. A ak sa vás niekto bude pýtať, či ste videli Big Ben, povedzte, že nie. Možno to už viete, no Big Ben je vlastne názov zvona, ktorý sa nachádza vo veži. Samotná veža sa volá The Elizabeth Tower. 

P1190017P1190022

Prešli sme sa cez St.James Park k Buckingham Palace. Okolo tohto miesta je podľa mňa príliš zbytočný hype. Ešte aj výmena stráží je najviac nezaujímavá, keď tak vás v tom dave ľudí niekto možno okradne a potom bude exteriér tohto paláca posledná vec, ktorá vás bude zaujímať.

P1190026

Sedíme v Pizza Hut a máme all you can eat večeru. I could eat 3 kúsky pizze a plnú misku šalátu. Pre istotu, aby som z autobusu nemala odnesené nejaké nepríjemné zážitky. 


Pri nakupovaní v samoobslužných pokladniach si dajte pozor, aby ste strčili bankovku do správneho otvoru a neprišli o 5 pounds. Hups. Niekto bol šikovný. Výnimočne sa to nestalo mne.


Po asi 12 hodinách sme si sadli do autobusu, v rámci možnosti sa uložili do polohy ležmej a snažili sa zaspať.


O 2 a.m. sme sa nalodili na trajekt v Doveri a asi o dve hodiny neskôr sa vylodili v Dunkirk. Takmer sme na lodi stratili sprievodkyňu, ktorá zaspala a nikto ju nevedel nájsť. Hm, stáva sa. Teraz ideme smer Paris .

Comments

  1. Milujem tieto tvoje cestovateľské články! ;) máš skutočne super štýl písania, že ma to stále baví :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    ReplyDelete
  2. Zaujimave s tym Big Ben-om. Takze sme ani predminuly rok nevideli. :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!