England | Day 3 : Shakespeare a kráľovná jubilantka 👑

Po raňajkách sme sadli do autobusu a odviezli sa do Stratford-upon-Avon. V tomto období sa oslavuje 400. výročie smrti Williama Shakespeara, takže jeho rodné mesto je ešte viac preshakespearované ako v bežné dni. Stratford je veľmi pekné mesto, no všetky fotky, ktoré som kedy videla boli dosť zavádzajúce. Myslela som si, že Stratford-upon-Avon je jedna ulica, plná turistických Shakespeare atrakcií. Hm, nebolo to tak. Aj keď asi na každých dvoch metroch môžete vidieť niečo so Shakespeare tematikou. 

(all pictures are by me and my beloved companions. thank you for letting me use them!)

P1180918

Asi by bol hriech nenavštíviť Shakespearov rodný dom. No možno aj nie. Strávili sme v ňom asi polhodinu a čakala som od toho naozaj niečo viac. Kúpila som si plátenú tašku, aj keď naozaj neviem načo. Mám ich doma asi 15, ale keď už je na nej napísané Shakespeare, moje Shakespearofilné ja neodolalo. A plátených tašiek predsa nikdy nie je dosť.

GJH England trip2GJH England trip1P1180921182

Druhá a posledná zastávka bola vo Windsor Castle - rezidencii kráľovskej rodiny, presne v deň 90. narodenín kráľovnej Elizabeth the second. Na hrade bola vyvesená kráľovská zástava, takže kráľovná bola v deň svojich narodenín tam. Všade bolo veľmi veľa ľudí a najviac patrioticky mávali britskými vlajočkami, čakala, kým kráľovná niekde asi vykukne z okna a ak na sebe nemali aspoň jednu vec s motívom britskej vlajky, ako keby sa ani nerátalo, že tam boli.

DSCF2177DSCF2144DSCF2152

Windsor Castle bol naozaj pekný. Pozreli sme si hrad a St George's Chapel, kde je pochovaný Henrich viii. a aj jeho žena Jane Seymour. Všetko, kde sme sa tento výlet zastavili, sa točilo okolo Henricha ôsmeho, naozaj. (ešte raz budem počuť, ako ho sprievodkyňa nazýva Heňo, tak neviem .. ). Ale jeho život bol naozaj zaujímavý.

224223

Mali sme ešte hodinový rozchod v meste, počas ktorého sme sa zastavili v pret a manger na super sandwiche. (ešte stále myslím na ten super avokádový!). A ešte sme aj ušetrili. Sadli sme si k stolu a hneď k nám prišiel čašník, že či by sme si mohli odsadnúť, pretože potrebuje pozametať. Odsadli sme si a on nám priniesol hot drinks on the house ! Tí Briti sú veľmi milé. Cestou späť sme sa na môj pokyn zastavili v LUSH, skoro sa priotrávili tými silnými vôňami a išli k autobusu.

Večer sme prišli do Worthingu a zoznámili sa s pani, ktorá nás u seba na tri noci má mať ubytované. Išli sme taxíkom, kde nás hneď vydesil british accent taxikára a našej host mother, ktorým sme z ich konverzácie nerozumeli takmer nič. Bývame v radovej bytovke. Máme vlastnú izbu, wifi, posteľ a sprchu, takže všetko je vporiadku.

Na večeru sme dostali rozmrazenú pizzu a hranolky. Naše žalúdky sa neradujú, fakt.

Nerozumiem, ako Angličanom fungujú kúpelne. Už som si zvykla, že kohútiky majú vždy dva - jeden s horúcou a druhý so studenou vodou. Dobre, ruky si nejako umyjem. Zuby už bez popálenia alebo zmrznutia nezvládam. Zbohom, zubná sklovina.

Aby toho nebolo málo, v sprche som sa obarila a keď som z nej vyliezla, skoro som zmrzla. Tí Briti majú otužilý organizmus.

majte sa krásne! a pekný zvyšok soboty a ešte krajšiu nedeľu vám prajem !

Comments

  1. Jej, přesně na těchto místech jsem byla taky, když jsem byla v Anglii se školou :)
    No na blogu mám i články :D
    Akorát jsem nebyla v Shakespierově domě. :/
    Ale jinak super fotky! :)

    ReplyDelete
  2. "Myslela som si, že Stratford-upon-Avon je jedna ulica, plná turistických Shakespeare atrakcií." -> tak nejako som si niekedy predstavoval, ze Pisa je jedno namestie so sikmou vezou. A vyklulo sa z toho velke mesto, ... v ktorom clovek dane namestie by mohol aj prehliadnut (ale stoji za to sa tam pozriet).

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!