Čítame povinne: Utrpenie mladého Werthera ( J. W. Goethe )

Po vydaní tejto knihy nastal v niektorých krajinách akýsi werther effect - mladí muži sa začali obliekať do žltej a modrej, stotožňovať sa so samotným Wertherom a následne sa strelili pištolou do hlavy. Áno, bola to možno zvláštna reakcia na knihu. No, samozrejme, nielen mladí muži, trpiaci neopätovanou láskou, si ju obľúbili. according to wikipedia, sám Napoleon Bonaparte zaradil túto knihu medzi svoje najobľúbenejšie. Povráva sa, že ju mal so sebou aj počas slávnej Bitky pri pyramídach. A keď ju prečítal Napoleon, prečo by sme nemohli aj my, však ?

DSC_3653

Utrpenie mladého Werthera zaraďujeme do obdobia romantizmu. Nenechajte sa ale pomýliť. Romantizmus nesľubuje zaručene hneď romantiku. Ak už čo to o tej literatúre viete, romantizmus sa vyznačuje citmi, príliš veľkými a srdcervúcemi emóciami. V Goetheho príbehu ide o neopätovanú lásku, ktorou Werther trpí. A trpela som aj ja. Nieže by som sa do príbehu až tak vžila (žiaľ), ale práve fakt, že Goethe sa veľmi nezaoberal dejovou líniou, mi akosi vadil. Nečítala som s radosťou, priam ma unavovalo, že to bolo stále o tom istom (i keď čítanie Werthera môže občas človeka zvádzať na všelijaké temné myšlienky).

DSC_3647
nie, do kníh nepíšem. to spravil niekto predo mnou .
Ak by som túto knihu hodnotila objektívne, chválim autora za naozaj skvele zachytené emócie ! Ale keďže moje subjektívne ja víťazí, dala by som tej knihe asi tak 4 body z 10. Celkovo takéto mierne depresívne knihy veľmi rada nemám. Ak by sme si ju nemali povinne prečítať, asi by som tak nikdy nespravila (aj takto som sa dosť dlho premáhala). Pravdepodobne (viac ako isto, ale človek nikdy nevie :D) ju už čítať ani nebudem. Poznám však niekoľko ľudí, ktorí túto knihu milujú a Goethe je ich obľúbený autor. Hm, ja to nie som. * a možno som len zaujatá tým, že som tú knihu čítala nedobrovoľne.

A čo vy ? Čítali ste ? Zdieľate môj názor alebo máte úplne iný ? naozaj by ma to zaujímalo .

Majte sa krásne! a užite si víkend :)

Comments

  1. spomínam si, som mala také leto asi pred pár rokmi, kedy som našla v svokrinej (ešte neni svokra ale nejaké cover name musím dať :D) knižnici samé takéto kúsky, tak som zobrala aj tento, a teraz si nepamätám či som to dočítala alebo nie. ale ak nie, tak asi preto, že ako čítam z tvojej fotky tak mi to trhá oči :/ ale veď klasika, raz sa premôžem :)

    ReplyDelete
  2. Já jsem knížku četla dvakrát a pokaždé to bylo utrpení :D Nějak mě to vylévaní srdíčka moc nebralo a přála jsem si, aby se zastřelil už co nejdřív.. bohužel s tím pokaždé otálel. ale děj sám o sobě není špatný :)

    Another Dominika

    ReplyDelete
  3. Toto mi pripomenulo casy na zakladnej resp strednej skole. Matne si na tu knihu spominam. Myslim, ze som ju tiez cital (respektive museli citat).

    ReplyDelete
  4. Ešte som nečítala, ale myslím, že ma to určite chytí, keďže o dva roky maturujem :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!