Pravá tvár Bielej noci 2015

Nuit Blanche alebo Biela noc je každoročne sa konajúci festival, kedy sa celé mesto na jednu noc premení na miesto plné svetelných inštalácií, interiéry sú miestom rôznych výstav (tie však trvajú dlhšie, takže nemusíte mať strach, že ich nestihnete). Všetko je dielom zahraničných alebo miestnych umelcov a po Košiciach, sa včera v noci rozsvietila aj Bratislava. Všetko to znie ako skvelý projekt (a aj je!), ale nie vždy všetko nakoniec aj dopadne do bodky podľa očakávaní.

Biela noc

Aká bola včerajšia Biela noc ?

1. Niektoré (väčšina) svetelné inštalácie svietili, zopár však nie.

2. Táto akcia nebola úplne pre každého. Viacerým ľuďom nevyhovuje typ umenia ako "postavím svietiace nafukovacie zajace do stredu námestia" alebo "hneď na námestie vedľa prinesiem zopár výťahov". Umenie je pre nich niečo, čo umelec vymýšľal viac ako 15 minút. Pri viacerých veciach sme sa museli poriadne zamyslieť nad ich zmyslom a tam, kde sme boli naozaj bezradní, sme si o nich prečítali.

3. Pršalo. Hm, áno, počasie naozaj nebolo ideálne. Koncentrácia dáždnikov bola veľmi vysoká, ale takéto veci nikto neovplyvníme.

4. Najviac sme boli unesení (asi) tisíckou svietiacich lyžičiek na Ondrejskom cintoríne. (fotka dole vľavo).

5. Zohriali sme sa v Cafe Berlinka v SNG na koncerte súčasnej slovenskej a americkej hudby a bolo to celkom zaujímavé.

6. Všade bolo až príliš veľa áut, dopravná situácia bola naozaj šialená :D Najlepšie bolo chodiť pešo, prípadne mhd-čkou alebo nechať auto niekde ďalej od centra.

Aj napriek dažďu však prišlo do Bratislavy veľa ľudí, davom sa vyhnúť väčšinou nedalo, ale je super, že takýto projekt sa dostal aj k nám a stretol sa s takou veľkou účasťou. Verím, že budúci rok bude pokračovať, lebo nám sa páčilo. :)

A čo vy? Boli ste tu alebo v KE ?

Ešte stále niektoré výstavy prebiehajú, tak navštívte ich stránku pre viac info. Majte sa krásne!

Comments

  1. Hrozne som chcela ísť, vyzerá to super a konečne sa čosi robí už aj v našich končinách :) u mňa (aspoň z fotiek) boli naj svetelné lúče pod Ufom a tiež cintorín ;)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    ReplyDelete
  2. Ta polovica "mechanickeho pola" v Medickej zahrade nesvietila kvoli technickemu problemu, ako pisu v Denniku N.

    ... „tráve“ v Medickej záhrade vypadol generátor, a kým sa v zápchach podarilo priniesť nový, polovica inštalácie ostala na istý čas v tme.

    https://dennikn.sk/265710/stotisic-ludi-islo-za-svetlom/

    ReplyDelete
  3. Nepodarilo sa mi ísť, ale som rada za takéto projekty :)

    http://accessoriesforbeauty.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  4. úplne ma štve, že akurát na ten víkend som šla domov!!! strašne ľutujem že som to nevidela, lebo krásne fotky sú z toho eventu :)

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!