Vienna | part I. : Tour of the Parliament Building

Boli ste už vo Viedni? Minimálne polovica z vás určite odpovie áno. Ale boli ste už v budove rakúskeho Parlamentu (alebo ak chcete in Österreichisches Parlament) ? My sme boli už vo Viedni nespočetne veľakrát, ale o tom, že sa dá nazrieť do budovy, ktorú zvonka obdivujem pri každej jednej návšteve, sme sa dozvedeli len nedávno. A keďže sme išli do Viedni s tým, že sme poriadne nevedeli, čo by sme chceli vidieť, rozhodli sme sa práve pre exkurziu v budove, v ktorej zasadal parlament už od 19.storočia.

Have you ever been to Vienna? I guess that at least half of you would say yes. But have you ever seen the interior of the Austrian Parliament Building? We have been to Vienna a million times already but we found out about the tours in there just this month. We had no idea what we were going to see in this glorious city, so as we had found out about this opportunity, it was decided straightaway.

DSC_3535-001

nejaké fakty: Budova parlamentu sa nachádza na Ringstrasse v centre mesta, blízko paláca Hofburg. Podľa wikipedie, bol dostavaný v roku 1883, ešte za vlády Franza Josepha. Budova bola počas Druhej svetovej vojny zbombardovaná, no podarilo sa im ju zrekonštruovať do takmer pôvodnej podoby.

facts: The parliament building is located on Ringstrasse in the inner city, near Hofburg palace. Accordig to wikipedia, it was built in 1883. The whole building was destroyed during the World War II. but nicely reconstructed into the original state.

DSC_3533-001DSC_3536-001

exkurzia: Lístok pre dospelého stojí 5€ (zľavnené 2.50€, deti zdarma). Časy prehliadok nájdete tu. Prehliadka trvá necelú hodinu a je dostupná v angličtine a nemčine.

the tour: The ticket is 5€ (reduced 2.50€, children for free). The times of the tours can be found here. The tours take less than an hour and are available in English and German.


DSC_3515-001

Máte možnosť nazrieť do haly s mramorovými stĺpmi, postavenými v korintskom slohu. Táto miestnosť je využívaná počas nejakých slávností a má naozaj krásnu akustiku.

You have a chance to see this wonderful hall with Corinthian columns made of marble.

DSC_3506-001

Ďalej si môžete posedieť v sále Národnej rady (Nationalrat), ktorá bola počas vojny kompletne zničená a zariadená úplne nanovo, ale aj v sále Spolkovej rady (Bundesrat).

Then you can visit the chamber of the National Council which was completely destroyed during the war, and the chamber of the Federal Council.

DSC_3509-001DSC_3516-001

Na konci prehliadky nás čakala Säulenhalle, ktorá je postavená v štýle gréckeho divadla a využíva sa na špeciálne príležitosti.

At the end of the tour, you get a chance to see this breathtaking room, built in the Greek style. It's used only for very special occasions.

DSC_3518-001DSC_3519-001DSC_3522-001DSC_3526-001

Prehliadka určite stojí za to. Interiér (ako samozrejme aj exteriér) je naozaj obdivuhodný a s exkurziou slovenského parlamentu sa to ani nedá porovnať. Mali sme aj šťastie na pána sprievodcu, ktorý celú dobu žartoval a rozprával veľmi zaujímavo (aj keď som ho miestami nepočula). Jediný problém bol, že v polovici vety preskočil z angličtiny do nemčiny. :D

The tour was definitely worth it! Interior (as well as the exterior) is amazing! We had a great tour guide who was making jokes all the time and told us very interesting things (it was pity that I couldn't hear much . idk why). The only problem was that he was switching from English to German in the middle of the sentence. hah.

DSC_3531-001DSC_3529-001

Okrem návštevy parlamentu, sme sa pozreli na Tag des Sports, zastavili sa pri pochode za legalizáciu marihuany a prejedli sa v centimetri. Ale o tom až nabudúce! Užite si zvyšok víkendu :)

Except the visit of the Parliament Building, we stopped to see Tag des Sports and the march of the Cannabis activists. We ended our day in the centimeter restaurant where we ate a lil bit too much. Come back for the next post about our Saturday's Vienna experience! Have a nice day everyone :)

Comments

  1. Vídeň je nádherná, mně se tam líbilo moc... Hezké fotky! :-)
    http://verrygusto.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  2. Do Viedne sa chystáme so spolužiakmi už istú chvíľu, takže ďakujem za tip - určite im to navrhnem a skúsime sa tam dostať :)
    Krásne fotky ♥
    beelievin.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Jéé, super :) Na svém blogu jsem zrovna dneska vydala druhou část putování po Vídni a Parlament jsem tam zrovna zmiňovala :) vevnitř jsem bohužel nebyla, tak se tam aspoň podívám prostřednictvím tvých fotek :)

    Ili Libertad

    ReplyDelete
  4. Myslel som, ze pozriet parlament nebude prilis "zazivne", .. ale opak je pravdou. Mozem skutocne kazdemu navstevu (prehliadku) doporucit.

    ReplyDelete
  5. V parlamente sme boli aj my.Tiež sa nám návšteva páčila. Oceňujeme dobre spracovaný blog,ktorý je aj inšpirujúcou pozvánkou pre obdivovateľov architektúry a nášho suseda.

    ReplyDelete
  6. Krásne fotky, až mám chuť si urobiť ďalší výlet:))

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!