Norway | Day 5 + 6 : Cesty trolov, večera od Slováka a ako sme sa prechádzali po snehu v auguste

Nie je hostel ako hostel. Čerstvý chlieb, domáce džemy a drevená jedáleň (s vypchatými zvieratami nad vašou hlavou) s výhľadom na okolité hory. Tak začíname piaty deň. Dnes nás znova čaká asi 250 kilometrov na sever. 

( Necelé dva týždne som strávila cestovaním po Nórsku (a zopár iných krajinách). Najbližší týždeň môžete našu cestu ešte raz prežiť spolu so mnou, tu na blogu. Všetko je písané formou denníka, v omámení nórskou krajinou - takže všetko berte trocha s rezervou. Pekné čítanie! )


P1170430


[11:24] Zliezame z 940mnm dolu k hladine mora. Zastavujeme sa pri rieke Rauma a mlsáme ovsené keksy. Všetko je nádherne čisté a máme krásne počasie.

[13:47] Najsevernejší bod našej cesty je, akousi vtipnou náhodou, na pumpe. Odtiaľ pokračujeme na Trollveggen.

DSC_3174

[16:35] Najväčšou atrakciou dneška boli kľukaté cesty a asi tá nórska najznámejšia - Trollveggen. Je to približne 15 kilometrov hore strmými zátačkami a s vyhliadkou na vrchu. Musíte sa vyhnúť autobusu, karavanu alebo zaparkovanému autu, ktorého "obyvatelia" si chcú odfotiť vodopád (ako keby ich v tom Nórsku nebolo dosť, však?). Za cestou trolov sme prechádzali údolím, kde predávajú všade len jahody. Kompou sme sa zviezli cez fjord a po chvíli cesty ďalšími ostrými zátačkami sme prišli k Geiranger fjordu, kde máme niekde ubytovanie. A hádajte, čo nasleduje za Geiranger centrom . ? Zátačky a jeden autobus za druhým . Je vidieť, že je to najznámejší nórsky fjord.

DSC_3184DSC_3170DSC_3168

[19:13] Sme ubytovaní v "kempe" Westeras Gard (je to bývalá farma). Máme krásnu drevenú chatku, s teraskou a výhľadom na kopce. Dve tretiny našej skupinky odišli na prechádzku a ja sa rekreujem v chatke. Je už sedem hodín a vonku je stále okolo 30°C.

P1170491

[21:08] Tak sme najedení. Dali sme si polievku, kozí syr a nakoniec jahodové dezerty. Je naozaj zážitok jesť uprostred hôr, pri západe slnka. A keďže svet je malý a náhody sa dejú, poklebetili sme so šéfkuchárom, ktorý bol Slovák. ( Pozdravujem ! ) Konečne mám vypísané pohľadnice a verím, že niekde nájdeme poštu.

P1170488P1170490

DAY 6: Ďalšie trolie cesty, vodopády a ako sme sa prechádzali po snehu

[11:14] Ráno sme sa zviezli autom úplne ku Geirangeru a išli sme na hodinovú plavbu. Aby sme neboli málo prekvapení, stretávame na lodi trojicu slovenských motorkárov. Plavba je pekná, - vodopád, vodopád, farma, vodopád - len nám fúka viac, ako by sme si želali.

DSC_3209DSC_3215DSC_3186P1170504DSC_3225

[11:52] Hľadám čiapku, ktorú som si nekúpila v Oslo, v troch suvenír-shopoch, no márne. Hádam nabudúce.

P1170525

[12:54] Znova nás čaká cesta autom až do 1500 mnm. Posledné výhľady a fotky Geirangeru. A potom to začína - úzke cesty, zasnežené vrcholky kopcov, plesá s nádherne čistou vodou, znova sneh, zeleň, vodopád, sem-tam ovca na krajnici. Opísať sa tá krása nedá. Ani fotky nie sú veľmi dôveryhodný zdroj. Ale tak, môžete si to skúsiť aspoň predstaviť. Naše zastávky sú (a ešte aj budú) samé vyhliadky v obrovskej nadmorskej výške.

Prvou bola Dalsnibba. Príšerne fúkalo, bolo asi 15°C. Obliekla som si sveter, flisovú bundu a vetrovku (lyžiarsku, podotýkam!). Hodila by sa mi aj tá čiapka.

DSC_3231

[14:58] Ďalej pokračujeme nekonečnými cestami s nádherným výhľadom. Zastavujeme sa v meste Lom, aby sme si pozreli tradičný nórsky kostol z 12.storočia.

[17:25] Posledná zastávka bola v asi 1400 mnm. Aj keď prestrašne fúkalo, bolo tam nádherne. Videli sme bežkárov, prešli sme sa trocha po snehu (ale naozaj len trocha, lebo mi začali premokať topánky). Už nám chýbalo len uvidieť nejakého soba.

Tentokrát bývame v chatke pri Lusterfjorden, avšak bez výhľadu naň. Majte sa!

DSC_3248DSC_3249DSC_3250DSC_3251P1170550DSC_3254

A čo vy? Máte radi objavovanie takýchto prírodných krás alebo ste skôr "mestské typy"? :) Ak vás ešte nenudím, nabudúce sa so mnou môžete prejsť po ľadovci.

Comments

  1. Krásné fotky! Já jsem městský člověk, ale čas od času do přírody taky vyrazím. :)

    Ela

    ReplyDelete
  2. Bože, to je fakt úžasné :) Nádherná, čistá příroda, jsem okouzlená :) Stala jsem se pravidelnou čtenářkou a budu ráda, pokud se staneš mou :)

    Ili Libertad

    ReplyDelete
  3. Páni, jak já ti závidím! Norsko je jedno ze zemí, kam se chci podívat a hlavně ještě hrozně moc na Island!
    www.getmovincz.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. pekné,pekné,pekné...krajina,ľudia,počasie...ľutujeme,že sme nešli...

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!