Norway | Day 3 : 13 kilometrov Oslom a dychberúca architektúra

Necelé dva týždne som strávila cestovaním po Nórsku (a zopár iných krajinách). Najbližší týždeň môžete našu cestu ešte raz prežiť spolu so mnou, tu na blogu. Všetko je písané formou denníka, v omámení nórskou krajinou - takže všetko berte trocha s rezervou. Pekné čítanie! 

KLIK A ČÍTAJ ĎALEJ !

DSC_3035

Nové slovíčka, ktoré sme sa naučili:
havet - more
takk - ďakujem
besoket - návšteva
adgang - vstup

[13:38] Dnešný deň sme pojali naozaj typicky turisticky. Po raňajkách sme nasadli na autobus, smer Viking Ship Museum. Tri minúty cesty autobusom sú odtiaľ hneď 3 múzeá vedľa seba. Kon-Tiki. Fram MuseumMaritimt Museum.Všetky sú perfektne a zaujímavo spravené a ako bonus stoja hneď na brehu fjordu! Loďkou sme sa potom odviezli k City Hall a odtiaľ sme sa prešli promenádou až k múzeu moderného umenia - Astrup Fearnley. Som neskutočne veľkou milovníčkou moderného umenia a hlavne architektúry. A v tejto časti Osla mám hneď obe veci dokopy! Akker Brygge je miesto na jedenie, nákupy alebo len obdivovanie budov. Všetky domy tam sú neskutočné. Majú nádherné fasády, krásne balkóny a terasy a ak by mi tam niekto ponúkol nejaký byt, asi veľmi neváham. O architektúre Osla / Nórska chystám samostatný post.

DSC_2984
DSC_2998DSC_3012DSC_3013DSC_3019DSC_3024DSC_3027DSC_3039DSC_3041DSC_3047

[15:34] Sedíme v reštaurácii TGIFridays, kde sme si dali burgre. Toto miesto určite odporúčam. Máte výhľad na fjord, super jedlo a milý personál ešte k tomu všetkému.

P1170321

[16:48] A keďže mám tak veľmi rada architektúru, nevynechali sme ani miestnu operu. Je to brilantná stavba! Prejdite sa po streche, vychutnajte si výhľad, nechajte sa takmer zraziť bicyklom, ktorý tam má vstup zakázaný. Na fotkách vám síce zavadzajú žeriavy, ale to vôbec nevadí, pretože stavba je nádherná a perfektne zapadá do okolitého prostredia.

DSC_3059DSC_3066

[17:23] Pravých Nórov od turistov alebo prisťahovalcov spoznáte veľmi ľahko. Majú bledé vlasy, modré oči a viacerí aj pehy. A výborne sa obliekajú (aspoň tí v Oslo). 

DSC_3076

[19:11] Predposlednou zástavkou bol Holmekollen, lyžiarsky skokanský mostík. Išli sme metrom a bola to jazda dopravným prostriedkom s najlepším výhľadom, akú som kedy zažila. Fakt! Neklamem. Ski centrum je znova veľmi pekne spravené. A je to celkom zvláštny pocit dívať sa dolu skokanským mostíkom, nerozumiem, ako to tí ľudia skáču.

DSC_3077DSC_3084P1170333P1170338

[20:14] Posledná zastávka bola Vigelandsparken. Je to park s asi 200 sochami od Vigelanda. Priznávam, že keď som si pozerala fotky tých sôch, celkom ma desili. No naživo vyzerali super. Park je obrovský. Ľudia vylihujú na tráve, grilujú, fotia a behajú. Toľko bežcov som nevidela u nás ani za celý rok.

DSC_3091DSC_3096DSC_3116

photos by me and my dear companion.

A čo vy a Oslo? Boli ste? Chceli by ste? Veľa ľudí hovorilo, že po návšteve boli sklamaní, no o mne to určite neplatí :) Prajem vám pekný zvyšok víkendu (a niektorým aj prázdnin).

Comments

  1. jój, ako ti ja závidím :) pre mňa by to bolo úplný dream come true ;)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    ReplyDelete
    Replies
    1. verím ti,! ódy by som na Nórsko skladať mohla, je to čarovná krajina :) :D

      Delete

Post a Comment

thank you for your comments!