Travel Diary: Rome │ Tips and what you should know before going

Všetko som si počas nášho výletu poctivo zapisovala, aby som vám mohla povedať, čo by ste o Ríme mali vedieť skôr ako tam zavítate.

Rím všeobecne.
  • Taliani nehovoria po anglicky veľmi dobre. Ak sa ich niečo opýtate, odpoveď väčšinou dostanete v nejakej "taliansko-anglickej zmeske"
  • Snažte sa mať vždy po ruke frázu "Non parlo italiano.", aj keď si nie som istá, že vám to pomôže v každom prípade, pretože niektorí Taliani sú presvedčení, že im v ich reči odpoviete.
  • Všade je kopa odpadkov, graffiti sú na vlakoch, aj na budovách vo výške, kam bežný človek nedosiahne.

DSC_2922DSC_2726



Doprava.
  • Metro funguje veľmi dobre. Je tam síce všade špina a smrad, ale hlavne, že funguje. Pamätajte na to, že metro prestáva premávať o 21:30. Potom sa musíte spoľahnúť na autobusy alebo taxi službu (z toho, čo som započula od jednej španielskej sprievodkyne sú vraj taxíky veľmi lacné).
  • Autobusy sú veľmi zaujímavá záležitosť. Na zastávkach neuvidíte napísaný časový harmonogram. Každý autobus chodí v istých časových intervaloch (problém bol, že my sme netušili v akých). Lístky sa dajú kúpiť aj priamo v autobuse alebo na nejakej stanici či stánku. Našťastie sú autobusy klimatizované, čo napraví aj to, ako šialene vás celú cestu natriasa. Určite choďte autobusom aspoň raz, je to zaujímavá prehliadka mesta.
  • Ešte šialenejšie ako autobusy sú tu však vlaky. Vlakové stanice sú zvláštne miesta. Takmer na každej obrazovke vidíte len reklamy, ale odchody vlakov musíte hľadať na veľkom papieri s malými písmenkami. Dávajte si pozor, či pozeráte arrivals alebo departures. Nezabudnite si všímať, ako ide vlak v sobotu/nedeľu/pracovný deň. Vlaky často nechodia na čas, ale buďte radi, že vôbec prídu.
  • Dávajte si pozor na všetkých vodičov! Či už je to šofér auta, autobusu alebo skútrista. Nemyslite si, že keď je na prechode zelená, nemôže vás nejaký dopravný prostriedok zraziť.
  • Lístky sa myslím dajú kúpiť jednorázové, 48-hodinové a 72-hodinové. Platia na metro, vlaky, autobusy a aj električky. Nezabudnite si ich niekde prvý krát označiť. 
  • Pre dospelých sa určite oplatí kúpiť si Roma pass, ktorý stojí niečo cez 30€ a platí tri dni. Prvé dva vstupy do nejakej pamiatky máte zadarmo a na ďalšie máte zľavy.

Pamiatky.
  • O pamiatkach, ktoré sa určite oplatí vidieť a nevidieť som písala v predchádzajúcich príspevkoch .
  • Vstupy sú väčšinou do 18 rokov zdarma. Pre dospelých sú v porovnaní s inými európskymi krajinami celkom nízke, čo ma naozaj prekvapilo.
  • Nenechajte sa nalákať na rôznych ľudí, ponúkajúc vám SKIP THE LINE pri každej pamiatke už pri výstupe z metra. Začnú sa vás pýtať, odkiaľ ste a či už máte lístky. Áno, rady na čakanie bývajú dosť dlhé, ale najdlhšie, čo sme čakali bolo 45 minút a myslím si, že sa to dá zvládnuť (už aj v Disneylande niekedy musíte čakať dlhšie). Nechali sme sa na skip the line nalákať pri Vatikánskych múzeách. Neviem, koľko by sme reálne čakali v tom dlhokánskom rade, ale aj so skip the line skupinou nám presun dovnútra trval asi 50 minút. Ak sa ale rozhodnete skipnúť the line, vo Vatikáne si zaplatíte viac ako dvojnásobok - detský lístok normálne stojí 8€, vy ho dostanete za približne 28€.
  • V kostoloch treba dodržiavať dress code. Nemali by ste mať odhalené kolená a plecia! Nie všade vás kontrolujú. V krátkych nohaviach a šatách ľudí dovnútra normálne pustili, ale napríklad v Bazilike Sv. Petra ma upozornili na odhalené plecia. Takže ak máte šaty alebo top na ramienka či bez rukávov, určite si so sebou vezmite sveter alebo aspoň šatku.
  • Všade, naozaj všade, vás prenasledujú pouliční predavači. Na pláži, pri každej jednej pamiatke, pred kostolom, ale ešte aj v reštaurácii! Predávajú všetko: ruže, vodu, slnečníky, selfie tyče, náramky, tetovačky, ... Keď začne pršať, hneď za vami niekto beží, rozprestie nad vami dáždnik a chce vám ho predať. Ak vás zbadá pred kostolom s holými pleciami, ponúka vám šatku. Viem, že každý chce nejako zarobiť a nejako sa živiť musí, ale naozaj vás to po čase začne obťažovať.

DSC_2874DSC_2868DSC_2841
DSC_2699

Jedlo a pitie.
  • Gelato: Ak chcete vyskúšať pravé talianske gelato, hľadajte gelaterie, ktoré sú troška schované pred očami turistov. Nenechajte sa nalákať na 150 rôznych príchutí, ktoré vás pozorujú spoza skla. Dobré gelato býva väčšinou uskladnené v uzavretých kovových nádobách a čo je najdôležitejšie, nemá šialené farby. Videli ste už niekedy aby mal ananás neónovú farbu? Nie. Tak na to pamätajte. Najviac odporúčam Il gelato di San Crispino a Gelateria del Teatro, kde mali super figovú a melónovú.

blog
  • Pizza: V Ríme nečakajte pizzu upečenú v peci pred asi siedmou/šiestou hodinou večer. Reštaurácie zapaľujú tieto pece až večer! Ak niekde dostanete pizzu na obed, viac ako pravdepodobne je upečená v obyčajnej rúre a celý deň prihrievaná. Rímska pizza je tenká skoro ako papier (narozdiel od napríklad neapolskej).
  • Výhodou Ríma je, že takmer všade nájdete fontánky s pitnou vodou. V horúčavách, ktoré sme tam mali, to bolo na nezaplatenie. Aj keď som nedávno niekde čítala, že napríklad vo Florencii môže byť táto voda závadná, o Ríme sa tam nepísalo. Pili sme ju celý čas a nič sa nám nestalo, takže myslím, že sa toho netreba báť.
  • Jedlo v supermarketoch je lacnejšie ako u nás. Ovocie a zeleninu skúste kúpiť niekde na ulici, sú naozaj dobré.

DSC_2930DSC_2712

Ak som niečo nespomenula a máte o Ríme nejaké otázky, pokojne sa pýtajte ! :)

Comments

  1. super článok, tieto tipy sú veľmi užitočné a hlavne zaujímavé :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    ReplyDelete
  2. Skvělý fotky :) Ty informace jsou super, hotovej turistickej průvodce, ale lepší, osobnější :)

    ReplyDelete
  3. Já řím naprosto miluju, jezdím tam každý rok a každý rok si to užiju naprosto maximálně :)

    ReplyDelete
  4. V Taliansku som raz bola na dovolenke v takom malom meste a odpadkami sa to tam úplne hemžilo, nechápem prečo sa o to viac nestarajú, keď to tí turisti potom všetko vidia, zapácha to a pod :/
    ľúbezná

    ReplyDelete
  5. Super clanek. Do Rima se chystam uz dlouho, tak to budu muset konecne rozseknout :)

    http://www.curyinthecity.blogspot.cz/
    Fashion Paris&Prague

    ReplyDelete
  6. Tych fontaniek s pitnou vodou je tusim vraj az okolo 2500. Uz za cias antickeho Rima mal kazdy Riman k dispozicii denne - vdaka akvaduktom privadzajucim vodu z okolia - az 900 litrov vody.

    ReplyDelete
  7. Rím je naozaj úžasné mesto! :) Nádherné fotky ♥

    ReplyDelete
  8. lovely post, kisses!

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Do Ríma by sme sa chceli pozrieť v septembri, ak to nevyjde, tak určite niekedy neskôr. Taliansko je moja srdcová záležitosť. :-) Ďakujem za tipy a rady.

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!