TRAVEL DIARY: Rome │ Must-see monuments

Poznávacie výlety by neboli to pravé, keby som nenavštívila všetky možné turistické pamiatky. Aj keď k takýmto miestam patria dlhokánske rady turistov a veľká dávka trpezlivosti. Samozrejme, že sa veľmi rada prechádzam po prázdnych a zapadnutých uličkách, menej známych miestach a spoznávam mentalitu domácich. No ísť do Ríma a nenavštíviť Koloseum ? Veď to je ako keby som išla do Paríža a nevidela Eiffelovku. Alebo by som nikdy nečakala na Staromáku, kým odbije dvanásta hodina na Orloji, aby som sa mohla pozrieť na točiace sa figurky. Pre niečo sa takéto miesta stali veľmi veľmi známymi a myslím si, že stojí za to ich vidieť (aj keď pri návšteve možno dostanete selfie tyčou po hlave). Rozhodla som sa preto napísať o naznámejších pamiatkach v Ríme. Ak sa tam niekedy vydáte, dúfam, že vám tento článok poslúži ako taká inšpirácia.

photos are by my dear companion and some by me

Colosseo & Forum Romanum

WP_20150702_13_23_19_ProDSC_2698WP_20150702_11_38_40_Pro 1

Ak toto miesto vynecháte, vyhnete sa veľkým davom prídete o úžasný antický zážitok! Ale naozaj! Forum Romanum ma v Ríme očarilo najviac. Aj s Koloseom sú to stavby zachované z dôb veeeeľmi minulých. Čo ak presne na tom istom kameni, kde stojíte vy stál aj Caesar? Nenechajte sa odstrašiť dlhým radom pred Koloseom. Zbehnite najprv do Fora, kde budete čakať na lístok, ktorý platí aj do Kolosea, možno dve minútky a celý rad pri Koloseu potom rýchlo preskočíte.

Castel Sant Angelo (Anjelský hrad)

DSC_2806DSC_2805


Ak ste čítali Anjelov a démonov od Dana Browna, určite tento hrad poznáte. Ja som od Browna ešte nič nečítala, ale po návšteve tohto miesta, si aspoň túto knihu určite prečítam. Hrad sa nachádza kúsok od Vatikánu a týči sa nad riekou Tiber. Pôvodne bol postavený Hadriánom ako mauzóleum, no s časom sa jeho funkcie menili, až sa v 20.storočí zmenil na múzeum. Zhora je krásny výhľad na celý Rím a Vatikán a vo veľkých horúčavách sa môžete ochladiť v tmavých a kamenných chodbách.

Vaticano - Bazilika sv. Petra a Vatikánske múzeá

WP_20150704_09_47_52_ProWP_20150703_12_11_56_ProDSC_2770DSC_2755


Najmenší štát na svete - Vatikán - ponúka fascinujúce veci. Môžete navštíviť Vatikánske múzeá so Sixtínskou kaplnkou (jedny z najväčších na svete), kde strávite aj 3 hodiny, ak si chcete všetko pozrieť. Milovníci umenia, takí ako ja, Vatikán sa vám zapáči. Narazíte tu na výtvory Michelangela a Berniniho snáď na každom rohu. Pri návšteve Baziliky sv. Petra si vystojíte pravdepodobne dlhý rad (vstup je zadarmo), ale stojí to za to! Michelangelo na tejto stavbe pracoval veľmi dlho a snáď všetko je na nej (a v nej) obdivuhodné. Ak ste ochotní si priplatiť (5€-7€), môžete vyjsť do kupoly baziliky. Hore vedie asi 500 schodov (výťah + 300, ak si zvolíte drahšiu variantu). Naskytne sa vám zhora nádherný výhľad na vnútro baziliky, ale aj na celé mesto. Nie je to však výstup vhodný pre klaustrofobikov!

Španielske schody

DSC_2707DSC_2705

Tieto slávne schody možno poznáte z rôznych filmov, ako napríklad Prázdniny v Ríme. Dnes to tam samozrejme vyzerá úplne inak. Privíta vás obrovský Bvlgari plagát, ktorý kryje stavbu v rekonštrukcii; každú minútu k vám príde iný predajca a snaží sa vám predať ružu alebo selfie stick. Ale je to taký Mont-Martre Ríma. Len bez výhľadu na mesto.

Altare della Patria & Capitoline Hill

DSC_2721DSC_2726


Možno vyzerá všetko pri západe slnka krajšie, ale toto miesto špeciálne! Sadnite si len tak na lavičku a sledujte túto krásnu stavbu alebo kľudne aj šialenú dopravu na ceste pod vami. A keď skončíte, vyjdite hore na Capitoline Hill, naberte si z fontánky vodu, pozrite sa na ľudoprázdne Forum Romanum zhora a zbehnite dole druhou stranou.

Fontána di Trevi.

WP_20150702_19_27_23_Pro

Možno najznámejšia fontána v Európe, je momentálne stále v rekonštrukcii. Ak chcete, môžete si tam cez jeden otvor hodiť mincu a želať si niečo (napríklad, aby ju rýchlo doopravovali). Keď tak spravíte, prispejete nejakou tou čiastkou do mestskej pokladnice.

Pantheon

DSC_2835WP_20150703_16_59_06_Pro

Keď sa na túto stavbu pozriete zozadu, možno si poviete : "Hm, aká ošarpaná, rozpadajúca sa budova.". Áno, z jednej strany to tak naozaj vyzerá. Spredu už jasne spoznáte celosvetovo známu stavbu, s dierou v jej kupole. Pantheon dal postaviť cisár Hadrián. Hovorí sa, že na toto miesto nahromadil obrovský kopec hliny a Rimanom povedal, že sú tam schované peniaze. Ľudia sa tam samozrejme hneď vrhli a vyhrabali dieru, ktorá je tam dodnes. No, nejako tomu neverím, ale všelijaké veci sa dejú.

Kostoly

DSC_2838DSC_2909

Ak ste niekedy v živote mali o návštevu týchto miest núdzu, v Ríme určite nebudete! Nejaký kostol nájdete snáď na každej ulici. Či už je kostol známy pre dielo od Michelangela, schody, po ktorých kráčal Ježiš alebo triesku z kolísky z Betlehema (áno, naozaj v Ríme nájdete aj niečo takéto).

- - -

Ak ste sa dostali až sem, teším sa a ďakujem. Pokojne mi napíšte aj nejaké vaše tipy do komentárov, lebo človek nikdy nevie, kedy sa niekam znova vráti. :) Pekný deň!!

Comments

  1. V Ríme som bola už dávnejšie, dík za pripomenutie,... je načase, aby som sa tam opäť vrátila :)

    ReplyDelete
  2. Ach, skvelý článok. Veľmi by som chcela Rím návštíviť, šli ste tam cez nejakú cestovku alebo individuálne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. išli sme sami :) len sme si rezervovali letenku a hotel a to bolo všetko. Väčšinou chodíme takto, nie sme veľmi "cestovkové" typy :D

      Delete
    2. Letenku a hotel sme rezervovali (nasli) cez http://www.checkfelix.com/

      Delete
  3. Rím je naozaj krásny a určite by som sa tam rada pozrela :) ináč veľmi pekné fotky a tie ružové šaty máš úžasné ;)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!