OKOLOSVETA | Ahoj, ja som Tlstá

14 km - prevýšenie 910 m - 4 hodiny 47 minút

Jeden augustový deň patril aj výstupu na kopec Tlstá, ktorý sa nachádza v pohorí Veľká Fatra. Ak si chcete prečítať nejaké fakty a turistické informácie o tejto túre, pokračujte v čítaní. Inak môžete preskočiť na koniec článku, kde nájdete moje postrehy v skratke.

08_Prievidza9
.túra
Vrch Tlstej sa nachádza vo výške 1373 metrov nad morom. Vedľa nej sa nachádza jej o niečo menšia kamoška Ostrá (1263 mnm) a čaasto sa ľudia rozhodnú zdolať ich obe v jeden deň. Pôvodne sme to mali v pláne aj my, no akosi sa moje nohy rozhodli inak.

Najjednoduchší prístup je na ňu z Gaderskej doliny. Začínali sme pri modrej značke Ústie vápennej doliny, pokračovali touto dolinou až k jaskyni Mažarná. Jaskyňa je dlhá vyše 100 metrov. Ak so sebou máte nejaký zdroj svetla a chuť v nej trocha poblúdiť, môžete. Možno narazíte na kosti jaskynného medveďa. Brum.

IMG_20180823_084737

Cestou sme narazili aj na skaly s reťazou, no dá sa to prejsť aj bez jej pomoci. Na chvíľu sa vám naskytne možnosť vychutnať si výhľad (a skvelý pocit z toho, ako vysoko ste vyšľapali). No a po zdanlivo nekonečnom stúpaní v lese prídete na vrch Tlstej.

IMG_20180823_092205
08_Prievidza5

Odtiaľto môžete pokračovať po zelenej na Ostrú alebo ďalej po modrej dolu. Na cestu naspäť si vyhraďte približne dve až tri hodiny. Trasa vedie cez Muráň a dlhý predlhý Konský dol, takže sa vám bude hodiť aj istá dávka trpezlivosti.

08_Prievidza6

.moje postrehy
  • keď vám je dolu povedané, že najbližšia rovina bude až na ceste k parkovisku, nie je to vtip; je to jednoducho pravda pravdúca
  • vezmite si veľa h2o a nejaké to tričko na prezlečenie. v ústach budete chcieť mať niečo mokré a na sebe zasa čosi suché
  • pribaľte si aj chutné jedlo, s ktorým bude kochanie sa na vrchu o niečo krajšie
  • niekedy dôverujte skalám, nie kovovej reťazi
08_Prievidza7
  • to, čo pri vás vrčí ako menšie športové lietadlo, je len lietajúci chrobák
  • potiť sa dá aj za ušami
  • ak sa budete chcieť zapísať do vrcholovej knihy, prineste si svoju vlastnú; táto bola celá vypísaná
  • aj keď si budete myslieť, že niektorá cesta nemá konca, je to len klam. všetko sa raz skončí.
  • čas 12 minút na kilometer sa len tak ľahkou chôdzou prekonať nedá
08_Prievidza8

Comments

  1. Pre porovnanie, na Preiner Wand (co planujeme) je to z 820 na 1762 mnm, .. takze este o kusok, co sa prevysenia tyka, viac :-)

    ReplyDelete
  2. Skoda, ze tam v okoli nie je aj nejaka chata alebo salas, kde by sa dalo obcerstvit.

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!