BERLIN | Tretí deň a posledné berlínske dobrodružstvá

Heyoo! Posledný týždeň sa u mňa niesol v pracovnom duchu. Tak som sa tešila na ten moment, keď si sadnem za počítač a budem môcť zosmoliť nejaký nový článok. Želám vám krásny víkend, dúfam, že sa máte skvele!♥

DSC_6555

9:28 | Sedíme vo vlaku - smer západný Berlín. Je zaujímavé, že ešte dodnes máme v hlavách zakorenené to rozdelenie - východný a západný Berlín - a používa sa to na dennej báze, aj napriek tomu, že už takmer 30 rokov toto mesto funguje ako jeden celok.


10:06 | Čakáme na autobus, ktorý stále nechodí a nechodí. Určite bude aj tak celý preplnený, keďže ide na letisko.



10:08 | Za tento krátky pobyt v nemeckom hlavnom meste sme prišli na to, že rakúska a nemecká nemčina sa vo veľa veciach dosť odlišuje. Napríklad:



slovensky - rakúsky - nemecky

poschodie - Stock - Etage
zastávka - Halt - Station
sobota - Samstag - Sonnabend


(poznámka autora: po krátkom googlení som zistila, že viacero takýchto slov používa už staršia generácia a veľa ľudí ma vo svojej slovnej zásobe tie rakúske ekvivalenty. a áno, členy som tam nedávala zámerne.)



10:23 | Tak sme sa na to vykašlali a jednu zastávku prešli pešo. A poviem vám, že zastávky tu majú dosť nariedko. Potom sme naskočili (doslovne naskočili) do autobusu, ktorý bol ozaj plný. Avšak na bratislavskú 50ku na ceste z Bibliotéky to nemá (Bratislavčania možno vedia, o čom hovorím).


DSC_6451

11:12 | Dnes začíname v zámku Charlottenburg. Je to jediný zachovalý palác v Berlíne z epochy vlády Hohenzollernovcov. Pôvodne ho nechala postaviť manželka pruského panovníka Friedricha I. - Sofia. Po jej smrti dal Friedrich palác pomenovať podľa nej. V 18. storočí boli k palácu pristavené dve krídla a niekoľko ďalších častí podľa vzoru Versailles. Počas druhej svetovej vojny bola veľká časť paláca zničená, no podarilo sa ho obnoviť, aby prinášal radosť turistom ako sme my.

DSCF2409 DSCF2411 DSCF2416 DSCF2419 berlintagdrei3 DSCF2426 DSCF2430 DSCF2432 DSCF2435 DSCF2438 DSCF2445 DSCF2440

12:06 | Prešli sme ôsmimi miestnosťami (áno, počítala som to cestou späť), v ktorých je vystavené OBROVSKÉ množstvo riadu.

07_Berlin1

12:32 | S miernymi nadávkami a agresívnou lexikou, ktoré vychádzali z mojich úst, sme sa presunuli do Belvedere, kde boli ďalšie tri poschodia plné porcelánového riadu. A dávajte si pozor! Ak by ste nedopatrením rozbili vitrínu a ešte aj nejakú porcelánovú šálku, splácali by ste ju asi desiatky rokov.


12:46 | Posledná zastávka v areáli bola v mauzóleu, kde je pochovaná napríklad kráľovná Louise, manželka cisára Friedricha Williama III. Sú tam hroby niekoľkých ďalších rodinných príslušníkov, ale nechcite, aby som si to všetko pamätala. No žasnem, ako niekto dokáže tesať do mramoru.


13:52 | Naobedovali sme sa. Chceli sme (chcela som) niečo ľahšie, takže som sa napchala polievkou a šalátom, a ocino si dal Currywurst, nemeckú špecialitu. Toto malé bistro sa nachádza v jednej z bočných uličiek na Kurfürstendamm. Žiaľ, nepodarilo sa mi ho nikde na internete nájsť, takže veľa šťastia pri hľadaní tohto polievkového neba na ulici s dĺžkou 3,5 kilometra.

DSCF2463 DSCF2464

15:32 | Tak nejako neplánovane sme sa rozhodli sledovať tabuľu s nápisom The Story of Berlin. Bolo to skvelé rozhodnutie. Múzeum vás prevedie históriou Berlína od stredoveku až po dvadsiate storočie. Expozície sú viac-menej interaktívne a podľa mňa to bola najlepšia atrakcia, ktorú sme navštívili.

DSCF2481 DSC_6489 DSC_6521 DSCF2466 DSCF2472 DSCF2478

Súčasťou múzea bol aj protiatomový kryt. Nikdy predtým som žiadny nevidela a bolo to zaujímavé a celkom desivé zároveň.

berlintagdrei2

15:51 | Zakotvili sme v overenom Starbucks, aby sme doplnili tekutiny. Shaken iced tea infusions sa stali mojimi obľúbencami. Toto je zelený čaj s ananásom.

DSCF2483

19:12 | Pobehali sme niekoľko obchodov (vďaka!) a nakoniec zavítali aj do KaDeWe, obchodného domu s rozlohou 60 000 metrov štvorcových. Cítili sme sa tam troška divne, pretože sme úplne neplánovali nakupovať Burberry kabáty, Gucci tašky alebo Prada okuliare. Avšak celé poschodie s písacími a kancelárskymi potrebami ma nenechalo chladnou!!

DSC_6530 DSC_6534

19:43 | Po tom, ako sme zhltli falafel, vydali sme sa naprieč Kreuzberg-om. Odfotili sme si skupinky ľudí, ktorí sedeli na zemi v prachu, zabávali sa a okolitý svet im bol úplne ukradnutý; nebezpečne sme prebehli popod most a nakoniec prešli na druhú stranu ponad rieku Spree. Tam na nás (a stovku ďalších ľudí) čakala East Side Gallery. Ak budete v Berlíne, kúpte si pivo, jedlo, sadnite si do toho prachu pri rieke a vychutnajte si západ slnka.

DSCF2492 DSCF2503 DSCF2501 berlintagdrei DSC_6562 DSCF2500

Comments

  1. Pekne fotky aj z interierov! Uz sa mi ani verit nechce, kolko sme toho pochodili.

    ReplyDelete
  2. Berlín je dokonalý! Krásne fotografie :)

    ReplyDelete
  3. Mega článok, veľmi ma tie tvoje berlínske bavili. :) Charlottenburg je nádherný, hoci my sme tam nešli. A to múzeum o histórii Berlína znie brutálne skvele!

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete

Post a Comment

thank you for your comments!